Gå til sidens hovedinnhold

Rapport bekrefter Ranas kreftsuksess: – Vi vet vi gjør en god jobb

Artikkelen er over 2 år gammel

Kreftkoordinator i Rana kommune, Synnøve Valla, er en av tre kreftsykepleiere i kommunen. Etter fem år som prosjektstilling ble den gjort om til fast kommunal stiling fra 2018.

I Norge har rundt 200 kommuner en kreftkoordinator, men når Valla reiser rundt i landet merker hun seg at arbeidet Rana gjør skiller seg ut. Kommunens tre kreftsykepleiere utgjør 2,75 årsverk. Det er langt mer enn hva mange kommuner har.

– Vi vet at vi gjør en god jobb, sier Valla.

Jobben kreftsykepleierne gjør handler mye om å hjelpe pasienter og pårørende med å orientere seg i jungelen av tilbud, foreninger og med praktiske utfordringer.

I Mo i Rana er det seks kreftforeninger som er aktive og driver møtevirksomhet for sine medlemmer. Den foreløpig siste i rekken er Blærekreftforeningen.

– Jeg fikk litt tilfeldig vite om dem, og da måtte jeg opprette kontakt, sier Valla, mens Hans Brattøy fra foreningen deler ut brosjyrer og informasjon til ranværinger i gågata i sentrum.

I en rapport etter en evaluering av kreftkoordinatorrollen, utført av Oslo Economics og Fürst og Høverstad, konkluderes det med at koordinatorenes jobb bidrar til blant annet økt trygghet for pasienter og pårørende.

Les også

Møteplass for barn og unge som er pårørende til alvorlig syke, søker voksne

Les også

Terje fikk kreft i halsen: - Det var som om ei gardin ble dratt ned. Alt gikk i svart

Les også

De er 74 frivillige som bidrar til mange gode øyeblikk for eldre og syke, men nå trenger de selv hjelp for å kunne fortsette å hjelpe

 

Kommentarer til denne saken