Lar de døde dykkerne ligge i grotta

Artikkelen er over 4 år gammel

For farlig å hente dem opp.

DEL

På en pressekonferanse tirsdag gjorde politiet på Helgeland det klart at de avslutter aksjonen med å hente opp de omkomne dykkerne i Pluragrotta. Det blir for krevende å få dem opp, og man ønsker ikke å risikere livet til dykkerne i aksjonen. Det er for trangt i grottesystemet til å hente opp de to dykkerne. De pårørende er varslet om at de finske dykkerne blir liggende i grotta.

Den første omkomne dykkeren ble funnet på 112 meters dyp. Den omkomne satt fast, og tross flere forsøk på å få han løs, lyktes man ikke. Det er svært trangt fra 80 til 112 meter. Den andre omkomne kom man seg ikke ned til. Det vurderes som for vanskelig og for risikabelt å gjøre et forsøk på å få de finske dykkerne opp.

Det er også bestemt at det nå er et midlertidig ferdselsforbud i grotta.

Usikker framtid for Pluragrotta

Det var politimester i Helgeland politidistrikt som bestemte å avslutte forsøket på å hente dykkerne ut. Beslutningen ble tatt på bakgrunn av råd fra politimesterens stab og den dykkerfaglige ekspertisen i prosjektet. Etter dykk i helga vurderes oppdraget som for farlig til å fortsette, ifølge en pressemelding fra politiet.

- Disponibel tid til å jobbe for å få løs de omkomne og frakte dem opp, er minimal pr dykk. For å kunne utføre et slikt oppdrag må det dykkes svært mange ganger, noe som utgjør en ytterligere helsefare for dykkerne. Politiet vil ikke risikere liv og helse til andre for å hente opp de omkomne, så oppdraget er avsluttet og opprydding pågår, sier stabssjef i Helgeland politidistrikt, Ståle Sommerseth.

følge politiet har det ikke stått på ressurser, men man har rett og slett ikke sjanse til å få det til under de forholdene som er i grotta.

De pårørende skal være skuffet over beslutningen, men samtidig ha forståelse for at det blir slik.

Hva som blir framtida for Pluragrotta er usikkert. Det er som nevnt lagt ned et midlertidig ferdselsforbud, men om dette skal gjøres permanent må avklares på et høyere nivå.

På pressekonferansen stilte stabsjef Ståle Sommerseth fra Helgeland politidistrikt, dykkerlege Jan Risberg fra forsvaret, dykkerleder Mark Dougherty og Steinar Preus-Olsen fra Oslo brann- og redningsetat.

Tre døde på åtte år

Det er nå 18 dager siden de to dykkerne omkom i Pluragrotta. De var med i en gruppe på fem finske dykkere. Noen dager senere offentliggjorde det finske dykkerforbundet dykkernes egen rapport om hva som skjedde under dykkingen. De startet i to grupper. De to første dykkerne tok seg ned til 129 meter. Men på vei opp til Steinugleflåget satte en av dykkerne seg fast i en trang gang på omtrent 110 meters dyp. Dykkeren kom seg ikke løs og døde her. I den andre gruppen var det en av dykkerne som klarte å ta seg forbi den omkomne dykkeren, mens en snudde og kom seg opp samme vei som de hadde kommet ned. Den siste i denne gruppen fikk problemer med utstyret og døde.

Torsdag i forrige uke ankom tre engelske spesialdykkere Rana for gjøre et forsøk på å få ut de to omkomne. Dykkerne ble beskrevet som i verdensklasse av innsatsleder Sturla Storrø ved Helgeland politidistrikt. Dykkerne skulle da ta seg ned i Pluragrotta fra Steinugleflåget, som er den korteste veien inn i grottesystemet til der de forulykkede befinner seg.

Det er åtte år siden forrige dødsulykke i Pluragrotta. Da var det 37 år gamle Ståle Tveitane fra Grimstad som omkom. Dykkeren omkom på 70 meters dyp 1200 meter inn i grotta. Sammen med Bjarte Vestøl var han på vei opp igjen etter å ha vært nede på 110 meters dyp. Det ble da hevdet at dette var det første dødsfallet under grottedykking i Skandinavia. Også den gang hentet man inn britisk dykkerhjelp for å få opp den omkomne.

Hvis du holder musepekeren over bildet under, viser den røde sirkelen omtrent hvor de engelske spesialdykkerne fant finnen.

Artikkeltags