Gå til sidens hovedinnhold

Leverer båt til havforskning

Artikkelen er over 11 år gammel

Hemnes Mekaniske verksted er klar til å overlevere en ny båt til Havforskningsinstituttet i Bergen.

– Vi startet med byggingen midt i oktober, og idag kommer fire mann fra Havforskningsinstituttet til Hemnesberget for å prøvekjøre båten, forteller formann Even Bjørkan i Hemnes Mek. verksted.

Sammen med flere andre har han de siste dagene drevet med siste innspurt for å få alt på plass før prøvekjøringen.

– Alt er ferdig montert. Det mangler bare litt til høyttrykkspyleanlegget. Men det skal komme på plass, sier han.

Spesialutstyrt

Det er et spesielt byggverk som snart kan bli tatt i bruk av Havforskningsinstituttet. Båten er femten meter lang og 6,30 meter bred, og utstyrt med forskjellig spesialutstyr. Vekta er ca. 20 tonn, og to Saab Iveco-motorer, som hver yter 400 hestekrefter, driver vannjeten som skaper framdrifta.

– Båten er utstyrt for å brukes til forsøk med laks, og kan ta opp merder og nøter fra havet med kran, forteller Bjørkan.

Katamarannen kan også benyttes til reine forskningstokt, og kan drive med prøvetaking av fisk og planktonprøver.

– Vi har montert inn en tusen liter stor blodtank, hvor blod fra fisk skal samles. Vanligvis tillates det ikke å slippe ut blod fra båter. Men systemet er laget slik at blodet kan tilsettes maursyre, slik at det nøytraliseres og kan slippes ut i havet igjen, sier Even Bjørkan.

Mange konkurrenter

At det lille verkstedet på Hemnesberget, med i alt 13 ansatte, får en slik ordre, er ikke tilfeldig. Og Even Bjørkan synes det var flott å få ordren fra Havforskningsinstituttet.

– Det er nok en bieffekt av at vi leverte en båt til bergensdistriktet i fjor vår. Vi så Havforskningsinstituttets forespørsel på nettet, og tilbød dem en prøvetur med båten i Bergen, forteller Bjørkan.

Etter at de så kom med et tilbud på pris, fikk de jobben – i konkurranse med en rekke andre produsenter.

Bra "trøkk"

Even Bjørkan kan fortelle at det er et bra "trøkk" i markedet for slike båter som Hemnes Mekaniske verksted lager.

Høsten 2008 leverte de en ny brannbåt til Oslo Brannvesen, og den har vist seg å være nyttig for andre som tenker på å få bygd lignende båter. Dette har gitt hemnesbedriften et konkurransefortrinn.

– Det er gunstig å ha fått båter ut i markedet. Å få prøve båten på vannet er bedre enn bare å vise fram ei tegning, slår Bjørkan fast.

Katamaranen til Havforskningsinstituttet er utstyrt med bulb integrert i skroget for å skape mer oppdrift framme i båten, og har selvsagt alle moderne tekniske hjelpemidler innen navigasjon på plass. Prisen er på ca. 5,3 millioner kroner, eksklusive merverdiavgift.

– Det er artig å få slike ordrer – men også en del utfordringer, sier formann Even Bjørkan i Hemnes Mekaniske verksted.