Livsfarlig kryssing

Her har personen tatt seg over inngjerdingen og venter et kort øyeblikk...

Her har personen tatt seg over inngjerdingen og venter et kort øyeblikk...

Artikkelen er over 10 år gammel

Personen tok seg over gjerdet, krysset to toglinjer og krøp under og mellom vognene på et godstog som sto og ventet på at møtende tog skulle passere. Jernbaneverket og CargoNet varsler anmeldelse.

DEL

Hendelsen sist onsdag ble fanget på film av togentusiasten Bjørn -Terje Nilssen. Som ivrig "trainspotter" er Nilssen ofte ute for å fotografere ulike tog. Han har imidlertid aldri opplevd maken til det han ble vitne til på Bjerka stasjon denne ettermiddagen.

– Nei, noe slikt hadde jeg aldri trodd jeg skulle oppleve å se, sier Nilssen hoderystende.

Han befant seg på brua over jernbanen like ved stasjonen.

– Mens jeg fotograferer sørgående godstog, som står i spor to og venter med motorene i gang på at et nordgående tog skal passere stasjonen gjennom hovedsporet, får jeg se en person som har tatt seg over gjerdet og inn på stasjonen. Vedkommende krysser først hovedsporet, og fortsetter så mot det ventende toget. Her stopper personen opp litt før vedkommende forsvinner inn mellom eller under togvognene. Togførerne i lokomotivet i det ventende toget tror jeg ikke hadde registrert hva som skjedde ved toget. Det må jo være direkte livsfarlig, jeg har selv sett at også tog som venter slik, kan bevege på seg. Og like etterpå kom dessuten det andre toget kjørende inn på stasjonen, forteller togentusiasten.

Helt uakseptabelt

Informasjonsdirektør Bjarne Wist hos CargoNet tilkjennegir i klare ordelag hva han mener om vedkommendes oppførsel.

– Det er helt uakseptabelt. Det utsetter personen selv og andre for stor fare gjennom det vedkommende gjør. Mot slike folks dårskap kan en dessverre ikke gardere seg nok. Det går ikke an å ta hundre prosent forholdsregler mot sånt. Heldigvis er det ikke ofte at vi opplever noe slikt, sier informasjonsdirektøren.

Wist forteller at de som selskap ser svært alvorlig på slike hendelser.

– Vi kommer til å anmelde denne saken til politiet, ingen tvil om det, sier han.

Selv om han ikke har sett noe "så galt" tidligere, forteller Bjørn- Terje Nilssen at han har blitt fortalt at det skal foregå mye "villkryssing" av jernbanesporene på Bjerka.

Direkte livsfarlig

Informasjonssjef i Jernbaneverket region Nord, Dan Svinsås, er om mulig enda mer rystet over episoden enn kollegaen i CargoNet.

– Dette er meget farlig - direkte livsfarlig. Det er så ille at nakkehårene reiser seg når jeg hører om det. At noen kan finne på det er helt ubegripelig. De kan kort og godt ikke forstå rekkevidden av det de gjør, sier Svinsås.

Også Jernbaneverket vil politianmelde hendelsen.

– Det er høyst ulovlig. Vi ser meget alvorlig på "villkryssing" av denne typen, og politianmelder hendelsene automatisk, sier Svinsås.

Informasjonssjefen har ikke rapporter som sier at det er spesielt mye av det på Bjerka, men er ikke i tvil om grovheten av onsdagens hendelse.

– Det er i verstingklassen. Det kan brukes til skrekk og advarsel. Å si at vi er hoderystende, er årets "understatement", sier han.

Svinsås forteller at de gjør hva de kan for å hindre farlige situasjoner ved toglinjene, gjennom gjerding, skilting og holdningskampanjer. Men noen velger å ignorere farene totalt.

– Nei, dette var virkelig ille, sier Svinsås som er medlem av et nytt råd som nå skal se på all ulovlig ferdsel langs linjene på landsbasis.

Artikkeltags