Må forklare seg om ferietur

Forklaring: Rådmann Sigmund Johnsen må i neste uke forklare seg for kontrollutvalet angående gratis ferie og leilighetskjøp. Foto: Øyvind Bratt

Forklaring: Rådmann Sigmund Johnsen må i neste uke forklare seg for kontrollutvalet angående gratis ferie og leilighetskjøp. Foto: Øyvind Bratt Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Kontrollutvalget i kommunen har bedt rådmann Sigmund Johnsen redegjøre for en gratis ferietur og leilighetskjøp under takst av Cafer Karan.

DEL

Kontrollutvalgets leder, Allan Rognan, ble tipset om at rådmann, Sigmund Johnsen, hadde vært på en ferietur i Tyrkia der han gratis disponerte en leilighet som tilhører eier av Babbettes, Cafer Karan.

På bakgrunn av dette ringte Rognan til Johnsen for å høre hva dette dreide seg om.

- Jeg, som leder av kontrollutvalget, ble tipset om dette og valgte på bakgrunn av infoen og ta dette opp med rådmannen direkte. På denne bakgrunn er det besluttet at det skal avholdes et eget møte i kontrollutvalget hvor rådmannen vil bli gitt anledning til å redegjøre nærmere for de faktiske forhold for det samlede kontrollutvalg, sier Allan Rognan.

Under takst

Kontrollutvalgets leder ønsker at rådmannen skal redegjøre for de faktiske forhold i denne saken og samtidig klarlegge forholdene rundt et leilighetskjøp mellom Johnsen og Karan.

- Det kan jeg bekrefte. Vi fikk tips om denne ferieturen, samt kjøp av en leilighet, der en leilighet skal ha blitt solgt under takst, mellom rådmannen og Cafer Karan. Vi vil høre om begge disse sakene på grunnlag av den stillingen Johnsen har i kommunen. Vi ser dette som hensiktsmessig og på sin plass. Dette møtet skal finne sted i neste uke og der får rådmannen selv komme med sitt syn, sier leder for kontrollutvalget, Allan Rognan.

-Ikke galt

Rådmann Sigmund Johnsen ser ikke noe galt i det som er gjort i denne saken.

Han forstår heller ikke hvorfor kontrollutvalget vi ha en redegjørelse på disse tingene.

- Jeg kan ikke se at jeg har gjort noe galt og ser ikke noen sammenblanding av roller her og derfor forstår jeg ikke hvorfor kontrollutvalget vil ha en redegjørelse fra meg Da jeg flyttet til Rana spiste jeg mye på Babettes og ble venn med Karan. Da jeg hadde litt fri vurderte jeg å dra på fjellet, men været ble dårlig.

Uten betaling

- Derfor kom planene om å reise til Tyrkia opp og Karan, som venn, tilbød oss å låne en leilighet han eier.

- Det takket vi ja til og dro på en ukes ferie dit. Det var jeg og noen venner som dro, og jeg tilbød meg å betale Karan for leien, men det sa han nei til, sier Johnsen.

Johnsen sier at han aldri har lagt skjul på at han dro til Tyrkia og heller ikke det faktum at han lånte leiligheten til Karan.

- Det har jeg aldri gjort. Det har ikke vært en hemmelighet og jeg ser ikke noe galt i å låne hans leilighet, sier han.

Sammen med Johnsen på denne turen var også Bjørn Bech- Hanssen. Bech-Hanssen er teknisk sjef i Rana kommune og prosjektleder i utbyggingen av Stako-bygget. I samme bygget driver Cafer Karan restauranten Babettes.

Bech-Hanssen ser ikke noe galt i at han ble med på ferieturen og mener dette ikke er en sammenblanding av roller.

- Jeg bestemte meg over natta for å være med på denne ferieturen og ser i ettertid ikke noe galt i at jeg ble med. Vi startet arbeidet med et nytt kunnskapssenter i Stakobygget mange måneder før denne turen og derfor mener jeg det ikke har noe med sammenblanding av roller å gjøre, sier han.

Videre sier Bech-Hanssen at han stiller all sin tid tilgjengelig for kontrollutvalget hvis dette er påkrevd.

- Først vil jeg si at det er synd hvis denne turen knyttes opp mot noe så viktig som den jobben vi gjør for å få på plass et kunnskapssenter på Mo. Når det er sagt så mener jeg det er meget bra at kontrollutvalget tar tak i saker som kommer opp. Hvis de ønsker noen kommentarer fra meg stiller jeg all min tid til disposisjon, sier prosjektlederen.

- Ikke hemmelig

Når det gjelder leilighetskjøpet som rådmannen gjorde med Karan bekrefter Johnsen at dette ble gjort under takst.

- Ja det stemmer nok det, men det lå ikke noe hemmelig bak dette. Jeg kjøpte leiligheten for 1,7 millioner kroner og i ettertid forelå det en takst på rundt to millioner kroner. Jeg kan fortsatt ikke se at det er gjort noe galt her. Vurdering av pris og takst på en leilighet som dette er ikke lett og selve transaksjonen gikk gjennom megler og bank. Alt er gjort riktig her, påpeker han.

- Ser du ikke noen konflikter her siden du er rådmann i kommunen mens Cafer Karan er en betydelig næringsaktør?

- Nei det gjør jeg ikke. Når det gjelder ferieturen så oppfatter jeg det som en vennetjeneste. Leiligheten kjøpte jeg som privatperson og vi har ingen forretningsmessige bånd. Da jeg ble kontaktet av kontrollutvalget sa jeg med en gang at jeg gjerne møter opp på et møte. Der vil jeg legge fram all dokumentasjon i denne saken, sier rådmann Sigmund Johnsen.

Artikkeltags