Må kutte i kirkedriften

KUTT: Neste år blir aktivitetsnivået ved Selfors kirke redusert. Kirkeverge Idar Johnsen, daglig Berit Moss i Nord-Rana menighetsråd, menighetsrådsleder Tanja Nyjordet og sogneprest Torgils Aurdal håper de får på plass en sparepakke som sikrer fortsatt drift. Foto: Øyvind Bratt

KUTT: Neste år blir aktivitetsnivået ved Selfors kirke redusert. Kirkeverge Idar Johnsen, daglig Berit Moss i Nord-Rana menighetsråd, menighetsrådsleder Tanja Nyjordet og sogneprest Torgils Aurdal håper de får på plass en sparepakke som sikrer fortsatt drift. Foto: Øyvind Bratt

Artikkelen er over 7 år gammel

Kirken i Rana må kutte i sin drift for å tilpasse seg reduksjonen i kommunens tilskudd. I første omgang rammer det Selfors kirke.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Inneværende år utløper Rana kirkelige fellesråds leieavtale med Troms stift Den katolske kirken i Nord-Norge om leie av kirkebygget på Selfors. Siden man ved det kommunale kirkekontoret vet at rammene fra Rana kommunen blir kuttet med hele 20 prosent fra og med 2013, er de nødt til å gjøre grep i forbindelse med reforhandlingen av leieavtalen.

Neste bare helgedrift

– I løpet av denne måneden må vi være ferdige med kontraktsforhandlingene. En ting er sikkert, vi kan ikke ha et aktivitetsnivå som i dag, sier kirkeverge Idar Johnsen.

Menighetsrådsleder Tanja Nyjordet og sogneprest Torgils Aurdal er svært opptatt av viktigheten for å sikre fortsatt drift ved kirka.

– I løpet av et år besøkes den av 5.000 besøkende, og i gjennomsnitt er det 70 her på hver gudstjeneste, sier Aurdal.

Videre understreker han at landsdelens største søndagsskoler holder til i kjelleren. Det er Lørdagsklubben, som har over 100 innskrevne medlemmer og langt flere brukere.

– For å berge bydelens kirke har vi lansert et forslag til løsning der all aktivitet i bygget konsentreres fra lørdag til mandag. Det betyr av varmer opp kirken disse dagen, og kjører på sparebluss resten av uka, sier Aurdal.

Daglig leder Berit Moss i Nord-Rana menighet forteller at dette påvirker aktiviteten til dagens bruker, men alle har sagt seg villige til å arrangere det de driver på med til disse dagene. I tillegg til gudstjenester og Lørdagsklubben, brukes kirka av en egneen kvinneforeninger og speiderne.

Kirkeverge Idar Johnsen vet ikke om denne sparepakken holder til å halvere driftsutgiftene til 250.000 kroner. Til sjuende og sist er det Rana kirkelige fellesråd som må bestemme hvordan sparefloken skal løses.

Vurderer sponsorer

Sogneprest Aurdal forteller at både menighetsråd og kirkeforeninger vil bidra med midler, og han håper folk i menigheten kan bidra med gode ideer til hvordan kirka skal få endene til å møtes.

– Vi vet at dette bygget er viktig for mange. Selfors kirke har vært benyttet av Nord-Rana menighet siden 1978, sier han.

Aurdal forteller at de har tenkt tanken om å finne støttespillere innen det private næringslivet.

– Betyr det logo fra annonsører på messehagelen og kunngjøringer om at dagens gudstjeneste er sponset av følgende annonsør?

– Nei, sånn blir det nok ikke. Vi ser heller på muligheten til å få noen til å sponse og støtte opp om vårt barnearbeid, sier han.

Artikkeltags