Gå til sidens hovedinnhold

Dette bør du passe på i kulda: – Det kan fort koste deg mange tusenlapper

Artikkelen er over 3 år gammel

I motsatt fall kan det bli dyrt.

[Broom] Det er skikkelig vinter over store deler av landet akkurat nå. Og de kommende dagene melder meteorologene om sprengkulde mange steder.

Det kan gi store konsekvenser for mange bileiere. I dagens som kommer, vil mange oppdage at batteriet ikke lenger klarer jobben med å starte bilen. Men det er også andre ting som kan gi problemer, en av dem er spylevæsken.

Sjekk temperaturen

– Dette er nok noe få egentlig tenker over. Men det er absolutt et reelt problem at spylevæsken kan fryse. Her er det nemlig ulike kvaliteter ute og går. "Frostfri ned til 15 minus" betyr at den skal tåle minst 15 minus før den begynner å fryse. Kaldere enn det, da kan det bli problemer, sier Brooms bilekspert Benny Christensen som blant annet har mange år som bilmekaniker bak seg.

Dermed har han også førstehånds kjennskap til hva som kan skje hvis spylevæsken fryser:

Mange tusenlapper

– Ja, det er slett ikke morsomt. Det som skjer når det blir kaldt nok, er at spylevæsken blir som en slush-lignende masse. Så fryser den. Etter en tid kan beholderen være som en hard isklump. Jeg har vært borti tilfeller der tanken har sprukket, og også vindusspylemotoren har gått fløyten.

Dette skyldes at man har brukt spylevæske med for lavt frysepunkt, eller til og med hatt vann på tanken, sier Benny.

– Det kan fort koste deg mange tusenlapper! Bare å skifte tanken kan være en forholdsvis stor jobb. Den sitter ofte kronglete til, bak innerskjermene, noe som medfører mye demontering og så montering, da går timene fort. Selve tanken er også i mange tilfeller kostbar da dette er "skreddersøm" til hver enkelt bilmodell.

Konsentrert væske

Benny understreker at problemet særlig kan oppstå hvis man for eksempel reiser til fjells i sterk kulde, og lar bilen stå i flere dager. Da mister bilen all varme og kuldegradene kan virkelig feste jerngrepet.

– Jeg anbefaler derfor at man har et bevisst forhold til dette i perioder med potensiell fare for streng kulde.

Sjekk hvilken spylevæske du kjøper, og pass på at den tåler et visst antall kuldegrader.Vi snakker tross alt om småpenger her og en veldig billig forsikring mot det som kan bli både dyrt og kjedelig, avslutter Benny.

Kommentarer til denne saken