[Broom] Gamle triks kan fortsatt være gullende gode. Slik er det også med dette trikset, som er nesten like gammelt som bilismen selv. Ikke koster det stort heller, men til gjengjeld kan det være veldig nyttig nå som kulden skylder over vårt langstrakte land.

Det er faktisk så enkelt som å feste en papplate foran grillen på bilen.

Bedre varme i bilen

Det som skjer når det blir skikkelig kaldt er at fartsvinden som ”treffer” radiatoren blir for kald – slik at radiatoren i praksis kjøler for mye og at driftstemperaturen på motoren synker. Den skal normalt ligge på mellom 82 og 88 grader.

Om motoren ikke når rett temperatur, får dette to konsekvenser. For det første blåser ikke varmeapparatet så varmt som det burde, og for det andre bruker motoren mer drivstoff når temperaturen er for lav.

På 60- og 70-tallet fantes det til mange biler «skreddersydde» grilltrekk å få kjøpt, som enkelt lot seg feste til bilens grill. De finnes nok fortsatt til enkelte bilmodeller, men det er sjelden man ser biler med dette nå.

– For de som hadde en bilmodell hvor dette ikke fantes, var det ofte papplata som gjaldt, det sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

– Ved å bruke grill-trekk, eller den omtalte papplate foran radiatoren, kjøles ikke denne like mye og motoren holder temperaturen.

Ikke pent– men effektivt

– Og papplata fungerer fortsatt den. Direkte pent er det jo ikke, men effektivt. Man kan også montere den rett foran radiatoren også, da synes den ikke.

Man bør imidlertid ikke dekke til hele radiatoren eller grillen. Da kan det bli for varmt og bilen kan begynne å koke. Litt kjøling må jo ofte til.

– Husk også å få fjerne papplate og evtentuelt grilltrekk når temperaturen igjen stiger, minner han oss om.

Det er etter hvert også en del biler som har kamera for eksempel til adaptiv cruisekontroll plassert i grillen.

– Da bør du ikke montere noe over i det hele tatt, avslutter Benny.