Ny undersøkelse: Denne biltypen gir 30 prosent høyere sjanse for å havne i grøfta

Sjåfører med firehjulstrekk har langt større risiko for å ende i grøfta, viser nye tall.

Sjåfører med firehjulstrekk har langt større risiko for å ende i grøfta, viser nye tall. Foto:

Av og
Artikkelen er over 2 år gammel

- Gir falsk trygghet.

DEL

Biler med firehjulstrekk har høyere risiko for utforkjøring på glatt underlag enn andre biler, melder NAF. 

– Firehjulsdrevne biler kan gi falsk trygghet. Og når de mister veigrepet, skjer det ofte i høyere hastighet, sier fagsjef Morten Fransrud i NAF trafikktrening til NRK.

Falsk trygghet

Det er flere årsaker til dette, ifølge NAF: Bilister med firehjulstrekk havner ofte lenger ut i grøfta enn andre bilister fordi de føler seg trygge. Når en bil med firehjulstrekk mister veigrepet, er det vanskeligere å hente bilen inn igjen. Og førere av biler med firehjulstrekk merker ikke like godt hvor glatt det er – noe som spesielt gjelder i nedoverbakker.

Det svenske forsikringsselskapet Folksam konkluderer i en studie med at biler med firehjulstrekk har 20–30 prosent høyere risiko for ulykker på is og snø, skriver NRK.

Folksam studerte tall for 30.000 ulykkesrapporter fra 2003.

De tok da utgangspunkt i ulykkestall for Audi A4, Skoda Octavia, Subaru Legacy og Outback 09, Volvo XC60 08-,XC70 og VW Passat 97 og Nissan Qashqai. Disse ble sammenlignet med tohjulstrekkerne Saab 9-5, Peugeot 307, Ford Focus og Mondeo, Hyundai I30, Kia Ceed, og Toyota Prius og Avensis.

Samtlige biler var utstyrt med antiskrens. Spesielt motorsterke biler er tatt ut av undersøkelsen.

Opp til 41 prosent

Ulykkestallene for snø og is viste 20-30 prosent høyere tall for firehjulsdrift. Rapporten viste ingen forskjell mellom permanent og automatisk firehjulsdrift, heller ikke mellom små og store biler.

- Analysen av singel- og møteulykker på is og snø viste en økning for firehjulstrekk med mellom 15 og 41 prosent. På tørt og vått underlag var ulykkesrisikoen for firehjulsdrift den samme som for tohjulsdrift.

Artikkeltags