Mystisk lys

Kule: Slik som dette beskriver Høgseth at lyset så ut. Bildet er tatt av NASA i 2008.

Kule: Slik som dette beskriver Høgseth at lyset så ut. Bildet er tatt av NASA i 2008.

Artikkelen er over 4 år gammel

Journalisten i Rana Blad ble forbløffet og astrofysiker sier det er som å vinne i lotto.

DEL

Like før klokken seks torsdag ettermiddag kjørte Viktor Leeds og Unn Iren Høgseth mot Sverige. Mellom Utsikten og Umskardet skjedde noe pussig.

- Signalene på radioen forsvant og uansett hvor mye jeg søkte fikk jeg ikke inn noen stasjoner. Jeg har kjørt denne ruta mange ganger og dette har aldri skjedd før. Så plustelig lyses himmelen opp av et grønt skjær. En diger kule fyker mot bakken og jeg ser den ikke lenger. Hendelsen varte cirka fem sekunder. Like etterpå kom signalene tilbake på radioen. Jeg vet ikke hvor langt unna den var, men det var klart vær og tre minusgrader så det kan være at den var veldig langt borte. Jeg har sett på videoer på nettet og er rimelig sikker på at det var et meteornedslag vi så, sier Høgseth.

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard er ikke i tvil om hva fenomenet var.

- Det høres ut som en ildkule, det vi kaller en sterk meteor. Når det gjelder avstander er dette umulig å si noe om. Den kan ha vært flere hundre kilometer borte. Det som vanligvis skjer er at den oppløses eller slukner før den når bakken. Det at journalisten har sett den så sterkt og så lenge er spennende, sier han.

Det er ikke dagligdags å se slike fenomener. Ødegaard har selv sett lignende ting en gang før.

- Det er som å vinne i lotto. Et fantastisk syn man bare må ta med seg på reisen. Selv har jeg opplevd det en gang før og vil aldri glemme det, sier han.

Vi har kontaktet forsvaret og politiet i Sverige, men uten resultat. Nå lurer vi på om noen har opplevd lignende ting? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen.

Artikkeltags