Gå til sidens hovedinnhold

Arctic Circle Data Center starter opp allerede denne måneden

Artikkelen er over 3 år gammel

Det er i en pressemelding Arctic Circle Data Center AS (ACDC) opplyser at de nå er klar for oppstart av sin kommersielle virksomhet med skytjenesten Arctic Circle Cloud Services.

Dette skjer etter at tjenesten har gjennomført ett år med pilotdrift.

Offisiell oppstart blir i januar, men allerede i disse dager installeres to datasentermoduler i Mo Industripark og driften starter i løpet av desember. Da i første omgang med 3.000 maskiner.

Målet er at man i 2019 skal være oppe i 300.000 maskiner.


– Nå har vi siste innspurt på installasjonene og mange bedrifter er involvert. Momek har levert det mekaniske til konteinerne, mens Miras har tatt seg av strømforsyningen. Det er derfor et stort prosjekt, også for de andre aktørene i Mo Industripark, samtidig som bredden i tjenestetilbudet til parken vokser i takt med fremtidens behov, sier daglig leder i Arctic Circle Data Center Jan-Erik Svensson.

Som en del av oppskaleringen av virksomheten er det planlagt å bygge ACDC Campus på østside av tomta til MIP. Dette vil da bli et større datasenterområde med med flere bygg.
 

– Vi jobber med fremtidsrettede tjenester, og hele datasenteret skal være tilpasset kundenes bruk og behov. Vi bygger en digital industri. Det inkluderer for eksempel kunstig intelligens (AI) og utvidet virkelighet (AR). Man kobler sammen teknologi som gjør at man kan jobbe på en annen måte enn i dag. Så vil vi også etter hvert tilby tjenester innen datafangst og stordataanalyse. Disse områdene er særlig interessante for prosessindustrien og verkstedindustrien i Rana, sier Svensson i pressemeldingen.

Han er klar på at det i dag ikke er noen andre verken i Norge eller i Norden som leverer denne type tjenester på dette nivået.

– Vi lager den underliggende skytjenesten med infrastrukturen og plattformen som er den programvarebaserte delen som styrer maskindelen. ACDC leverer et produkt basert på automatisert selvbetjening. Vi har stor grad av fleksibilitet og kan i utgangspunktet være lokalisert hvor som helst. I tillegg til å bygge en Campus i Mo Industripark vil vi installere enheter på ulike steder globalt etter behov, forteller Svensson.

Som største eier av ACDC er Mo Industripark, representert ved administrerende direktør Arve Ulriksen, fornøyd med at det langvarige arbeidet nå har tatt steget over i kommersialiseringsfasen.

– Vår satsing på datasenter er en del av Mo Industripark AS sin digitaliseringsstrategi og noe vi har jobbet med siden 2014 for å få til. Arctic Circle Data Center AS ligger i kjernen av denne strategien. Digitalisering innen alle sektorer er fremtiden og vi tenker det blir stadig viktigere å kunne tilby industri og næringsliv, og i tillegg offentlig sektor, fremtidsrettede tjenester som blant annet datalagring, -prosessering og stordataanalyse fra en norsk lokalitet. Vi kommer til å lykkes med denne satsingen fordi vi har utviklet en unik løsning, basert på en ny teknologisk plattform, som også er testet i markedet med veldig godt resultat, uttaler Ulriksen i pressemeldingen.

 

Saken oppdateres fortløpende.

Kommentarer til denne saken