Gå til sidens hovedinnhold

Mistanke om alvorlig laksesykdom ved to oppdrettsanlegg

Artikkelen er over 5 år gammel

Vågaholmen (NTB): Det er mistanke om den alvorlige laksesykdommen ILA ved to oppdrettsanlegg i kommunen Rødøy i Nordland.
Begge de to anleggene Digermulen og Kvalvika drives av det John Fredriksen-kontrollerte oppdrettsselskapet Marine Harvest.
Mattilsynet mottok varselet om mistanke om infeksiøs lakseanemi ved anleggene 11. april. Tilsynet vil derfor om kort tid inspisere de to anleggene og ta prøver for å fastslå om det er sykdomsutbrudd.
 

Digermulen og Kvalvika ligger like i nærheten av hverandre. Digermulen ligger om lag 19 kilometer fra anleggene Ørnstolen og Stangholmen som fikk påvist 19. januar og 16. februar i år. Det er dessuten ikke mer enn 15 kilometer mellom Digermulen og Bukkøya som ble båndlagt på grunn av mistanke om ILA 2. februar.
 

For å hindre smittespredning er anleggene pålagt flere restriksjoner, blant annet forbud mot flytting av fisk uten særskilt tillatelse.
ILA forårsakes av et virus som sannsynligvis er av samme familie som influensaviruset. Det kan føre til sykdom hos laks, men har ingen betydning for folkehelsen.

Les også

Mattilsynet har ikke funnet ILA-smitte ved anlegget i Bukkøya i Rødøy, men må ta flere prøver

Les også

Mistanke om ILA-utbrudd i oppdrettsanlegg i Rødøy

Les også

Mistanke om ILA i lokalt oppdrettsanlegg. Frykter spredning nordover

 

 

Kommentarer til denne saken