Dagen etter Verket fikk de ny avtale: – Vi vil ikke vokse for fort, det er en urolig bransje

Anders og far Per Edvardsen har et godt år bak seg, med ny avtale for Verksmessa, kantineavtale med Momek og lokaldyrkede jordskokk de ikke er helt sikre på om overlever vinteren ute i jorda.

Anders og far Per Edvardsen har et godt år bak seg, med ny avtale for Verksmessa, kantineavtale med Momek og lokaldyrkede jordskokk de ikke er helt sikre på om overlever vinteren ute i jorda. Foto:

DEL

Mellom potetplanter, gulrøtter og en høsteklar kålrot står Per og Anders Edvardsen og smiler. Stenneset Mat & Vin har så langt i 2018 kommet med flere ny prosjekter. Ett av dem ligger ennå under jorda.

– Det er første gang vi dyrker jordskokk her selv. Den er norsk og kjøpt på Østlandet, vi er akkurat i grenseland langt nord for å kunne dyrke jordskokk. Den er plantet i juni, det er trolig litt sent, så det blir spennende å se, sier Anders Edvardsen.

Far Per Edvardsen forklarer at knollene tåler kaldt vær og trolig litt frost.

– Vi må nok forske litt på denne, sier Per.

Momek

Den ureiste jordskokken havner på gjestenes tallerkener, og kanskje også i lunsjen hos Momek. 1. juli overtok Stenneset Mat & Vin driften av ansattkantina hos Momek, og der som på restauranten er det mat fra grunnen som gjelder.

– Jeg har for første gang siden jeg var lærling lagd fiskeboller fra bunnen av, sier Anders.

Hver dag spiser mellom 60 og 80 ansatte i kantina, og der blir det omtrent en og en halv stilling som gjør unna kantinetjenesten.

– Dette blir et tilskudd for oss. Det blir godt å få litt dagtidsjobb også, 8–16 blir uvant, sier Anders.

– Det var Momek som kom til oss med en henvendelse. Det begynner å bli stort der for bare en person. Vi tygde litt på det og fant ut av vi skal prøve. Vi har fått forespørsler fra andre før, men da har vi ikke hatt kapasitet, sier far Edvardsen.

Dem som var på Verksmessa i år fikk smake på Stennesets mat. Det får de også neste år.

– Vi fikk veldig gode tilbakemeldinger. Dagen etter Verket fikk vi avtalen for neste år. Det handler mye om logistikk, med så mange, sier Per.

Artikkelen fortsetter under bildet

Anders Edvardsen er litt usikker på hva slags løk de har dyrket fram, men skal uansett bruke den som smakstilsetter når han skal sylte kantarell. Per Edvardsen har tro på både løken og framtida til Stenneset Mat & Vin.

Anders Edvardsen er litt usikker på hva slags løk de har dyrket fram, men skal uansett bruke den som smakstilsetter når han skal sylte kantarell. Per Edvardsen har tro på både løken og framtida til Stenneset Mat & Vin. Foto:

Jevn økning

Far og sønn beskriver utviklingen av Stenneset Mat & Vin som en gradvis økning.

– Vi vil ikke vokse for fort, det er en urolig bransje. Vi klarer oss bra, forklarer de, og legger til:

– Det er viktig å få litt nye ting å gjøre.

Regnskapstallene for 2017 viser et driftsresultat på 283.000, nærmere 100.000 mer enn i 2016. Salgsinntektene passerte fire millioner, mot 3,6 året før, 2,6 i 2015 og 1,1 i 2014. 2017-årsresultatet på 135.000 kroner er det høyeste siden 2014. Selskapet har også styrket egenkapitalen sin år for år.

Selv om de har startet kantinedrift blir ikke det den avgjørende faktoren for å sikre videre liv på Stenneset.

– Kantine er ingen gullgruve, sier Anders.

– Stenneset er fortsatt basisen vår, det er her vi leker oss, sier far Edvardsen.

De har også gjort mer og mer av bryllupsmiddager, både lokalt, men også vært en tur på kysten på Sør-Helgeland. Med en liten varebil og større arrangementer må de trolig investere i en ny bil hvis de skal fortsette. Anders forklarer at det blir for upraktisk med bæring og frakt, mens han ser hvordan septembersola gir høstens siste næring til de egendyrkede grønnsakene.

– Ingrid Espelid hadde vært fornøyd med dette, sier Per Edvardsen anerkjennende til radene med særdeles kortreist mat.

Artikkeltags