Nærkontakt med bjørn

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

RANA: I går var Rolf, Veronica og Toivo (14 mnd.) Troli 20 meter fra en lys levende bjørn.

DEL

Det var ved 11-tida i går formiddag at bjørnen ble observert. Familien hadde vært på besøk hos Rolf Trolis foreldre på Nevermoen i Dunderlandsdalen. Familien Troli bor på Fauske, men Rolf har vokst opp i Plurdalen. De kjørte bil over Pruglhei og Granhei via en skogsvei til Steinbekkhaugen da Rolf plutselig oppdaget en bjørn bare 20 meter fra bilen.

På bakføttene

– Plutselig ser jeg en bjørn max 20 meter fra bilen. Bjørnen står på bakføttene og snuser opp i lufta mot oss før den legger på sprang sørover, forteller Rolf Troli. Det var Veronica som kjørte bilen. Hun hadde oppmerksomheten rettet framover på veien, og fikk derfor ikke sett bjørnen. Om Toivo fikk øye på dyret, er han for liten til å si noe om. Rolf Troli er ikke i tvil om at det var bamsen han så.

– Var det en stor bjørn?

– Jeg syntes den så stor ut. Men det hele gikk fort, så det er vanskelig å si hvor stor den var, sier Troli, som forteller at dyret hadde en fin, brun farge.

Rolf Troli har også tidligere sett bjørn. Det skjedde på Langfjellet for omlag 12 år siden.

– Hva synes du om å komme så nær innpå en bjørn?

– Det var spennende. Jeg kjente adrenalinet, men det tok et par sekund før jeg skjønte hva jeg så. Det var et majestetisk dyr, konstaterer Rolf Troli.

Fant skadet elg

Steinar Røssvoll i ettersøksgruppa til Rana viltnemnd var i går på stedet for å se om det fantes spor etter bjørnen.

– Jeg ville ikke rote for mye i terrenget, ettersom Tore Rausandaksel, som er rovviltkontakt for Statens Naturoppsyn, skulle undersøke stedet nærmere. Jeg kikket derfor bare etter spor langs skogsveien, forteller Røssvoll.

Han kunne ikke se noen spor etter bjørnen, men fikk øye på en skadet elg i det samme området hvor bjørnen ble observert.

– Elgen haltet sterkt. Den ene bakfoten funksjonerte ikke som den skulle, men jeg kunne ikke se hvordan foten var skadet, sier Røssvoll, som understreker at det bare blir ren spekulasjon å antyde at det er bjørnen som har forårsaket skadene på elgen.

Området hvor bjørnen ble observert er bra nøyaktig på samme sted hvor den siste bjørnen ble skutt i Rana. Denne bjørnen befinner seg forøvrig utstoppet på Bamse bar på Meyergården.

Flere bjørner?

Det er observert bjørn i Rana flere ganger i sommer, og flere dyr på beite er drept. I begynnelsen av juli ble det som trolig var en liten hannbjørn sett ved Akersvassdammen, og et par dager etter ble en bjørn sett i Plurdalen. 9. juli konsteterte rovviltkontakt Tore Rausanaksel i Statens Naturoppsyn spor av bjørn ved Hjartåsen i Dunderlandsdalen. I begynnelsen av august ble fem drepte kyr funnet ved Bjellånes. De ble trolig drept av bjørn. Ved Krokstrand og i Virvassdalen ble det også funnet flere sauekadavere. Rausandaksel konstaterte at det var bjørn som hadde drept sauene i Virvassdalen.

– Kan det dreie seg om flere bjørner i distriktet?

– Det kan godt være at det er mer enn en bjørn i området, mener Steinar Røssvoll.

Heller ikke Tore Rausandaksel ser bort fra at flere bjørner har oppholdt seg i Rana i sommer.

– Og vi får nok flere, mener han, ettersom det er rikelig med bjørn over grensen til Sverige.

Artikkeltags