Nesnalobben flagger ut

Artikkelen er over 14 år gammel

NESNA: Den tradisjonsrike Nesnalobben vil heretter bli produsert i Estland. Dermed blir det 2,3 færre arbeidsplasser ved Nye Nesna Fabrikker (NNF).

DEL

- Det norske kostnadsnivået tok knekken på oss. Vi har tapt to millioner av oppsparte midler de siste åra, og hadde ikke noe annet valg enn å selge ut hele produksjonen, sier styreleder Bernt Berntsen i NNF.

Det har være 4,5 arbeidsplasser ved fabrikken den siste tiden. Av disse vil det bli 2,1 arbeidsplass igjen på Nesna som skal utføre kvalitetskontroll og salg. En del av produksjonen er tidligere flyttet ut til den samme fabrikken som nå overtar hele produksjonen.

Enstemmig styre

- Vi har tidligere produsert to av våre modeller i Estland, men nå vil alle modellene bli produsert der. Etter at vi innså at vi ikke klarte å drive lønnsomt her i Norge har vi forhandlet med estlendingene, som nå har kjøpt vår sålemaskin. Vi har heldigvis klart å beholde eiendomsretten til de godt innarbeidete produktene og har fremdeles kontroll med kvalitet og utførelse av nesnalobbens mange modeller sier Berntsen.

Det var et enstemmig styre som vedtok å selge ut sålemaskinen og legge produksjonen til utlandet. Flyttinga ble godkjent av generalforsamlinga fredag.

Opplæring

- Maskinen som er solgt til Estland står fremdeles i fabrikkens lokaler på Nesna. En estlending har vært på Nesna og fått opplæring.

Når det gjelder oppsigelsene så har vi fullt ut fulgt annsienitetsprinsippet, sier Berntsen som ikke så annen løsning på fabrikkens økonomiske problemer enn å sette ut produksjonen.

- Vi har berget aksjekapitalen på 600.000 og har i tillegg lobber på lager for flere millioner så framtida ser relativt lys ut, sier styreleder Bernt Berntsen.

50 års produksjon slutt

Nesnalobben har vært produsert på Nesna siden femtitallet. De første åra ble jobben gjort av folk på bygdene som satt heime og laget lobber som ble sendt til Nesna for såling og salg. Nesna Fabrikker gikk konkurs i 1989, og startet opp som Nye Nesna Fabrikker samme år. Dermed er det en vel femti år lang fabrikkproduksjon som nå legges ned på Nesna.

Artikkeltags