– Jeg gikk inn på sykehuset som viril mann. Tre dager senere kom jeg ut som noe helt annet

- Jeg spaserte inn på sykehuset som en viril mann, og kom ut som noe helt annet, forteller Steinar Tollefsen. Han var helt uforberedt på konsekvensene av inngrepet. Foto: Ola Solvang

- Jeg spaserte inn på sykehuset som en viril mann, og kom ut som noe helt annet, forteller Steinar Tollefsen. Han var helt uforberedt på konsekvensene av inngrepet. Foto: Ola Solvang

Artikkelen er over 1 år gammel

– Ingen hadde fortalt meg hva som ventet etter inngrepet. Det kom som en svært dårlig overaskelse, både for meg og kona, sier Tollefsen.

DEL

Nord-Norge[Nordlys] Steinar Tollefsen var helt uforberedt på konsekvensene for sexlivet da han i 2006 la seg under kniven for å bli operert for prostatakreft.

Det er blå sløyfe som gjelder hos kreftforeningen i Tromsø denne uka.

Aksjonen handler om kreftformen som årlig rammer 5000 norske menn. I sofaen på pauserommet sitter Bjørnar Tollefsen og sexolog Heidi Solvang. Tollefsen skulle ønske hun hadde vært der da kreftdiagnosen kom.

– En samtale med deg kunne forberedt meg, og gjort det enklere å takle det som kom, sier 77-åringen.

Broren døde av kreften

I 1996 døde den ene broren hans av prostatakreft. Da bror nummer to fortalte at han hadde fått samme diagnose dro Steinar Tollefsen rett til fastlegen og forlangte å bli undersøkt. På UNN fant legene tre kreftsvulster.

– Jeg hadde samtale med en kirurg, og en lege som var ekspert på strålebehandling, og jeg ba om å bli operert så raskt som mulig. Noen dager senere lå jeg på operasjonsbordet.  

Steinar Tollefsen forteller sin historie til sexolog Heidi Solvang. Fotio: Ola Solvang

Steinar Tollefsen forteller sin historie til sexolog Heidi Solvang. Fotio: Ola Solvang

 

- "Litjekaren" virket ikke lengre"

– Da jeg ble utskrevet handlet det om å komme til hektene igjen. Jeg merket raskt at alt ikke var som før. Urinlekkasjen var det første som meldte seg. Så ble jeg oppmerksom på at "litjekaren" heller ikke virket som før. Det var umulig å få ereksjon. Jeg har alltid vært mer enn middels opptatt av sex, og denne delen av livet har vært viktig for meg.

– Jeg opplevde dette som veldig kaotisk, og ble alvorlig bekymret. Jeg tror nesten du må stå i dette for å forstå fullt ut. Lysten var til stede, men det var ikke lengere mulig å få ereksjon. Det var dødt der nede, og jeg skjønte ikke hvorfor. Samtaler med fastlegen kastet heller ikke noe lys over problemstillingen. Det var først da jeg tok kontakt med prostatakreftforeningen at jeg fullt ut forsto sammenhengene, sier Tollefsen. 

Trenger informasjon og råd

Han mener sykehusene må bli flinkere til å informere om konsekvensene . Det vil gjøre det enklere å møte hverdagen etter kreftoperasjonen.

– Kirurger er flinke teknikere som gjør en god jobb ved operasjonsbordet. Det er imidlertid behov for en annen fagkompetanse for å formidle disse tingene – om livet etter operasjonen. Sexologer burde definitivt ha en rolle i dette, mener Tollefsen.

– Jeg tror at dersom kona og jeg hadde hatt et møte med Heidi før operasjonen så ville vi begge vært spart for mye usikkerhet og fortvilelse. Når vi først forsto sammenhengene og kunne snakke skikkelig om det, gikk det meste greit, sier 77-åringen.

Heidi Solvang har møtt mange som sliter etter prostataoperasjoner.

– Menn kan oppleve dette som en dyp identitetskrise. Ereksjon og evnen til å ha et aktivt sex-liv blir gjerne oppfattet som selve definisjonen på det å være mann. Når penis svikter, hvem er du da?

Nødvendig å snakke om utfordringene

Slik trenger det ikke å være. Du kan fortsatt være en god partner selv om du ikke kan gjennomføre tradisjonelle samleier. - Nå har litjekaren sviktet. Du må lete etter nye måter å være mann på. Dersom du da har en god dialog med partneren så er løsningen nærmere enn du tror, sier Solvang og fortsetter:

- Det er viktig at menn snakker om sin seksuelle helse, med partner, med fastlege sin. Det eneste de risikerer er å bli hørt og sett, og noen ganger kan de få bearbeidet eventuelle frustrasjoner, og igjen finne nye veier til et bedre seksualliv. Svært mange blir gående alene med disse problemene, livet er for kort til å sette seksuallivet på vent! Poenget her er at du må ombygge denne viktige delen av livet ditt. Prostataopererte burde kanskje hatt et skilt i panna der det sto «Under ombygging» For det er det dette er. Det finnes flere gode løsninger. Det er når man ikke tør å spørre den andre. Hva liker du, og hva liker du ikke. Det er da det blir farlig. Man må være tydlige i kommunikasjonen, sier Sexologen.

Artikkeltags