Nord-Norges eneste middelaldervrak

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

"Lovundvraket" som ble funnet ved en tilfeldighet på 1970-tallet, er Nord- Norges eneste kjente middelaldervrak, forteller marinarkeolog Stephen Wickler ved Universitetet i Tromsø.

DEL

Wickler forteller at vraket, eller restene av det, ligger begravet i sanden innerst i valen ved Hamnholmen. Det ble oppdaget av en gravemaskinfører som fikk rester av vraket i grabben da han skulle hente opp sand på 70-tallet.

– Seinere er delene av kjølen, som ble knekt av gravemaskina, samt noen spanter hentet opp og undersøkt. De er datert til 1400-tallet, og er faktisk nå det eneste vraket fra middelalderen, som vi kjenner til i Nord-Norge.

– Vi har visst om to. Det andre lå ved Husøy i Træna, men ble mudret opp av Kystverket på 70-tallet, kan han fortelle.

Dermed er også Tromsø Museum og kulturmyndighetene ekstra opptatt av å verne om det eneste som er igjen.

Det mener Wickler at gjøres best ved å la vraket ligge der det ligger.

– Det er godt tildekket av sand, og det vil være et svært omfattende og dyrt prosjekt om det skulle hentes opp og oppbevares på en slik måte at det bevares for framtida, sier han.

Fagfolkene vet ikke veldig mye om skipet som ligger begravet ved Lovund.

– Vi har som sagt datert det til 1400-tallet, og det er byget av eik. Følgelig vet vi det ikke bygget i Nord-Norge. Det har heller ikke vært et veldig stort skip, omtrent 15 meter langt, sier Wickler.

Han kan også fortelle at en del av skipet nå er på veg tilbake til Lovund.

– En av spantene som har vært oppbevart her, er nå ferdig pakket og klar til å sendes tilbake til Kystkultursenteret på Lovund. Det eneste vi venter på, er visstnok at de skal ha på plass en monter som den kan oppbevares i. Samtidig har vi også tegnet av et kartriss som viser omtrent hvor vraket ligger begravet, slik at det også kan vises fram ved museet der, sier han.

Artikkeltags