Ny måling: Sp og SV under sperregrensa

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Borch: - Sp må modernisere seg

DEL

Arbeiderpartiet kan risikere å stå uten allierte på Stortinget, med både SV og Senterpartiet under sperregrensen.

Det viser en meningsmåling som Opinion har utført for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) i september.

– Det er hyggelig å ha 35 prosent av velgerne bak seg, men det alene holder ikke for å få regjeringsmakt, sier valgforsker og professor Frank Aarebrot til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– I tillegg til å få SV eller Senterpartiet over sperregrensen, er nok Ap nødt til å lokke et mellomparti over til seg, sier Aarebrot.

Alternativt må Venstre eller KrF havne under sperregrensen.

Ingen trend

Sps Sandra Borch liker ikke tallene fra ANB-måling når vi presenterer de for henne.

- Det forteller meg bare at vi må jobbe knallhardt frem mot valget. Vi er nødt til å bli flinkere til markere sakene våre. Da tenker jeg ikke minst på næringsutvikling, matproduksjon, kortreist og trygg mat og ikke minst kommunestrukturdebatten, sier Borch til Nordlys

Samtidig er hun klar på at partiet må modernisere seg.

- Kjernevelgeren vår er 50 pluss. Vi når ikke frem til nye og yngre velgere, de som skal forme framtida. Det er et farlig signal. Også målingene fra Tromsø viser at vi risikerer å falle utenfor kommunestyret her, sier Borch.

Valgforsker Aarebrot betegner SVs langvarige lave oppslutning som en klar trend. Partiet har ennå ikke vært over sperregrensen på fire prosent etter fjorårets valg, hvor partiet fikk 4,1 prosent.

Valgforskeren tror imidlertid at den dårlige målingen til Senterpartiet mer er utslag av en tilfeldighet.

– Partiet har ikke gjort noe som skulle føre til et ras på gallupen. Du må regne minst tre målinger på rad før du kan kalle noe en trend. Men det skal bli spennende å følge neste måling, legger han til.

Ifølge målingen er Senterpartiet radert ut av Stortinget, mens SV ligger an til ett fattig stortingsmandat.

Hver femte Sp-velger har hoppet over til Arbeiderpartiet etter fjorårets valg, og mange av dem har falt fra den siste måneden.

– Målingene de siste månedene viser en helt annen tendens, nemlig at de peker i riktig retning, poengterer fungerende generalsekretær i Senterpartiet, Oddvar Igland.

Framgangen oppspist

Ap har vokst siden valget. Men hele framgangen spises opp av tilbakegangen til de politiske vennene. Samlet har de rødgrønne mistet seks mandater på Stortinget i forhold til valgresultatet i 2013.

Samtidig holder Miljøpartiet De Grønne seg så vidt over sperregrensen og ligger an til sju mandater på Stortinget. Nettopp Miljøpartiet De Grønne tror Aarebrot det er mulig for Jonas Gahr Støre å «snakke med».

Begge regjeringspartiene noterer framgang, men siden valget har Høyre styrket den «interne» posisjonen.

Tallenes tale

Opinions måling er tatt opp i perioden 9. til 15. september. 912 personer er spurt om hva de vil stemme dersom det var stortingsvalg i morgen.74 prosent har avgitt partipreferanse som fordeler seg slik (endring fra forrige måned i parentes):

Slik er partienes oppslutning i september:

Ap 34,8 prosent (tilbake 1,8)

Høyre 27,5 prosent (fram 0,4)

Frp 14,3 prosent (fram 0,9)

SV 3,4 prosent (fram 0,9)

KrF 5,0 prosent (fram 0,2)

Sp 3,8 prosent (tilbake 1,3)

Venstre 5,0 prosent (fram 0,2)

MDG 4,1 prosent (tilbake 0,1)

Rødt 1,4 prosent (fram 0,6)

Andre 0,8 prosent (minus 0,1)

(ANB)

Artikkeltags