Ny valgliste for Johannessen

Øystein Johannessen er ikke listetopp for sitt eget parti. I stedet vil han snappe Ap-, Frp- og H-velgere som er mot oljeboring for ny folkeliste.

Øystein Johannessen er ikke listetopp for sitt eget parti. I stedet vil han snappe Ap-, Frp- og H-velgere som er mot oljeboring for ny folkeliste. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Øystein Johannessen har byttet ut seg selv som listetopp hos Samfunnspartiet med toppen på ei folkeliste som kjemper mot oljeboring.

DEL

«Folkelisten mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja» stiller med liste i Nordland til høstens stortingsvalg. Øystein Johannessen, som er leder for Samfunnspartiet, er listas toppkandidat. Varaordfører på Røst, Terry Torsteinsen, er nummer to på lista, foran miljøaktivist Ingrid Skjoldvær fra Sortland. Deretter følger kjendisene Lars Monsen og Vegard Ulvang. Av disse er kun Torsteinsen spurt om å stå på lista.

Johannessen sier til Rana Blad at folkelista er et alternativ for dem som normalt stemmer Arbeiderpartiet, Høyre eller Frp, men som er uenige med ønsket om å åpne Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeboring.

– Mange av disse ønsker ikke å stemme Samfunnspartiet, Rødt, kommunistene eller Kystpartiet for å markere sin misnøye med moderpartiet. Vi mener også at verken Sp eller SV er å stole på i spørsmålet om oljeboring, så lenge de sitter i regjering med Arbeiderpartiet, sier Johannessen.

I tillegg til å kjempe mot oljeboring i nevnte region har folkelista kun én sak i programmet:

– Å stoppe alle EU-direktiver som regjeringen trer ned over hodene våre. Vi ønsker å løsrive Nord-Norge fra resten av Norge dersom regjeringen ikke opphører med å ta beslutninger som går i motsatt retning av hva flertallet av folket i Nord-Norge mener, sier Johannessen, som selv sammenligner folkelista med Framtid for Finnmark, kalt Aune-lista, som gikk til valg i 1989 med bakgrunn i misnøye med etablerte partiers politikk for Finnmark. Lista fikk 21,5 prosent av stemmene i fylket og frontfigur Anders Aune ble valgt inn på Stortinget.

Med Johannessen på topp for folkelista, og også leder for lista, er det gjort justeringer hos Samfunnspartiet. Johannessen er fortsatt partileder, men Bernt Heimland er satt inn som fylkesleder i Nordland. Som listetopp har Johannessen erstattet seg selv med forfatteren Ingvar Ambjørnsen. Heller ikke Ambjørnsen er spurt.

– Jeg vet ennå ikke hvorvidt han er valgbar siden han bor i Tyskland, men håper han takker ja til plasseringen. Vi mener Ambjørnsen er den nålevende forfatter som kåserer tanker og ideer som sterkt harmonerer med Samfunnspartiets ånd, sier Johannessen.

Artikkeltags