OBS: Tropisk syklon treffer oss

Artikkelen er over 6 år gammel

Venter store nedbørsmengder.

DEL

Høstens første uvær, med kraftig vind og mye nedbør, er på vei inn mot Nord-Norge.

Det er restene av den tropiske syklonen Cristobal som i løpet av tirsdag vil nå Nordland og Sør-Troms. Vervarsling for Nord-Norge har sendt ut OBS-varsel for Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten. Fra tirsdag kveld ventes lokalt store nedbørmengder. Det kan komme mellom 40 og 70 millimeter nedbør i løpet av et 24 timers vindu, melder de. Nedbøren vil fortsette videre utover i uka. Det er også ventet stiv kuling utsatte steder.

– Seint tirsdag kveld eller natt til onsdag regner vi med sørvestlig, stiv kuling på kysten av Nordland og liten kuling i Sør-Troms. I løpet av onsdag øker vinden også i Troms.

Obs-varsel

– Lokalt kan det bli så store nedbørsmengder, at vi tirsdag vil gå ut med et obs-varsel om dette, sier vakthavende meteorolog Ida Fossli til Nordlys.

Hun opplyser at det meste av nedbøren vil komme vest for Lyngsalpene.

Ifølge Vervarslinga for Nord-Norge vil hele denne uka bli preget av regn og vind i nord. Visse steder – og vesentlig i Sør-Troms – kan nedbørsmengden bli hele 50 millimeter på et døgn.

Temperaturen ventes å ligge på 9-10 grader.

Det er altså etterdønningene av den tropiske syklonen Cristobal som kommer seilende over Atlanteren. Sykonen har beveget seg nordover utenfor kysten av USA og slått seg sammen med en kaldfront som i helga passerte Island.

August-tropevarme i Finnmark

Men om høsten nå melder seg for alvor, får trøsten være at august ble en måned med mye fint og varmt vær i nord.

– Det mest oppsiktsvekkende var nok at Finnmark målte tropevarme med over 30 varmegrader for første gang i historien! melder Meteorologisk institutt i sin oppsummering.

Målinga ble gjort 5. august på Nyrud i Sør-Varanger. Der var maksimumstemperaturen denne dagen hele 31 grader.

Landets laveste august-temperatur ble også mål i Finnmark, nærmere bestemt i Karasjok, der det 25. august ble registrert minus 2,9 grader.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken