Sender ut OBS-varsel for de neste dagene: - Værsituasjonen ligner litt på ekstremværet Ylva

Kart over vindstyrken torsdag ettermiddag.

Kart over vindstyrken torsdag ettermiddag. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Det er vakthavende meteorolog Magnus Haukeland ved Vervarslinga for Nord-Norge som opplyser overfor Rana Blad at Meteorologisk Institutt er i ferd med å sende ut et OBS-varsel for Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten.

- Fra torsdag morgen av vil det begynne å blåse godt i sørøstlig retning. Da snakker vi om vind opp mot liten storm og vindkast på mellom 30 til 40 m/s.

Haukeland forteller at værsituasjonen ligner litt på den man hadde under ekstremværet Ylva, altså med fralandsvind og de sterkeste vindkastene i innlandet - områder som som regel ikke er vant til å få den sterkeste vinden.

- Vindstyrken er ventet å bli litt mindre enn den var under Ylva, det er derfor vi sender ut et OBS-varsel og ikke ekstremværvarsel.

Vinden vil begynne å ta seg opp tidlig torsdag morgen, og det er for Helgelands del ventet at det vil begynne å gi seg først utpå fredag morgen. Da beveger vinden seg nordover og det er Troms som står for tur.

- I OBS-varslet som kommer er det ikke bare vindstyrken vi advarer mot, men også at det vil bli vanskelige kjøreforhold i perioden grunnet snøfokk.

Haukeland anslår at det i løpet av perioden vil komme mellom 5 til 10 cm med snø.

For Mo i Ranas del er det ifølge Yr.no ventet stiv kuling fra sør-sørøst fra tidlig torsdag ettermiddag av og ut kvelden, deretter synkende til liten kuling fredag morgen.

For fjellovergangen over Saltfjellet er det ventet stiv kuling økende til sterk kuling fra sørøst fra tidlig torsdag ettermiddag og ut kvelden. Natt til fredag er det ventet liten storm fra øst-sørøst, synkende til liten kuling utover dagen.

For overgangen over Umbukta er det ventet stiv kuling fra øst-sørøst fra tidlig torsdag ettermiddag og ut kvelden, synkende til liten kuling gjennom store deler av fredagen.

I OBS-varslet fra meteorologene heter det følgende:

Svært kraftig vind for Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten

Austlig full storm 25 m/s utsatte steder med lokale vindkast på 30-40 m/s. Minkende vind fredag kveld.

Gjenstander med store vindfang kan blåse over ende. Broer kan stenges, og det er fare for skade på bygninger og infrastruktur. Sterk vind kan føre til kansellerte avganger med båt, fly og annen transport. Fest alle løse gjenstander og unngå å bevege deg unødvendig utendørs. Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal fortløpende vurdere behov for beredskap.

Vanskelige kjøreforhold for Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten

På grunn av sterk vind og en del snøfokk ventes lokalt vanskelige kjøreforhold.

Vanskelige kjøreforhold og lokale forsinkelser. Det er nødvendig å være skodd etter forholdene. Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal fortløpende vurdere behov for beredskap.

Artikkeltags