Også Mo blir universitetsby

Artikkelen er over 8 år gammel

Regjeringen vedtok i statsråd fredag at Høgskolen i Bodø blir Universitetet i Nordland. Dermed får 270 studenter i Rana også status som studenter ved Universitetet i Nordland.

DEL

Klokken 15 i går ettermiddag samlet noen av de ansatte ved Høgskolen i Bodø seg i lokalene i Strandgata. Der fulgte de videooverføringen av allmøtet i Bodø, hvor styreleder Magnus Rindal, rektor Pål Pedersen og statsråd for forskning og høyere utdanning, Tora Aasland, markerte nyheten om at Bodø og Nordland får sitt universitet.

– Bodø og Nordland har fortjent statusen det gir å være universitetsby, sa Tora Aasland i sin tale Hun slo fast at dette også betyr mer ansvar, større samfunnsansvar og store forventninger.

Godt jobbet

Det vanket mye skryt for arbeidet som er lagt ned for å komme i mål som universitet. Studiestedet i Mo i Rana har også bidratt for å oppnå denne statusen.

– De ansatte her har gjort et svært løft for å være med i dette løpet. Vi har vært en viktig del av kompetansehevingen ved Høgskolen, og studenter som søker seg til Rana og Helgeland vet at vi har kompetanse her, sier Gerd Jakobsen.

Kåre A. Hanssen er også svært fornøyd.

– Høgskolen i Bodø har gjort en fantastisk jobb i Rana, sier han, og slår fast at det nå er mulig å gå et langt studieløp på Mo. I dag er det seks førstelektorer, en førsteamanuensis, tre stipendiater og en som nylig er ferdig med doktorgrad ved Høgskolen i Bodøs studiested i Rana.

– Det har vært en unik kompetanseoppbygging, slår han fast.

Ser lyst ut

Studiestedsleder Anne Line Davidsen inviterte på alkoholfritt sprudlevann, kjeks, frukt og snacks til en nøktern feiring i Strandgata. Stemningen var det ikke noe å si på, og klappsalvene i lokalet på Mo var nesten like heftige som i Bodø etter at statsråd Tora Aasland hadde holdt sin tale.

– Det ser veldig lyst ut for 2011 – for oss og for Rana som studiested. Det ser ut til at vi nå får nytt bygg og kunnskapssenter, som gjør at vi får et større og mer attraktivt miljø. Og det betyr et bedre studenttilbud på sikt, sier hun.

– Hva betyr det å bli en del av et universitet?

– Statusen som universitet betyr mye. Det er et kvalitetsstempel som vil gi større søkermasse og mer attraktive arbeidsplasser. Kanskje får vi flere stipendiater og mer forskning i samarbeid med næringslivet også, sier Anne Line Davidsen.

Vil ha Nesna med

– Hva med Høgskolen i Nesna? Burde ikke de også være en del av Universitetet i Nordland?

– Vi er interessert i en fusjon. Men da må de gjøre jobben på Helgeland, ikke på Bali, sier Kåre A. Hanssen.

– Vi ser fram til et samarbeid med Nesna i et nytt bygg. De har mye kompetanse, som må brukes til beste for Rana og hele Helgeland. Vi må se framover, understreker Gerd Jakobsen.

Åse Møllersen konstaterer at høgskoleutdanningen i Rana har god kontakt med praksisfeltet, noe som betyr mye.

– Studiestedet Rana har tradisjon for god kontakt med næringslivet, som alltid har backet opp utdanningen. Jeg har aldri opplevd nei fra næringslivet, sier Kåre A. Hanssen før også lærerne ved Høgskolen i Bodø pakker sammen og tar helg.

Artikkeltags