Spår seks rentehevinger

Oslo  20161122.
Norges Bank presenterer nye sedler.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Oslo 20161122. Norges Bank presenterer nye sedler. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Statistisk sentralbyrå (SSB) tror Norges Bank kommer til å heve renten seks ganger innen utgangen av 2021, kommer det fram i en fersk prognose.

– Styringsrenten blir trolig satt opp på rentemøtet i september etter å ha vært holdt uendret på rekordlave 0,5 prosent siden mars 2016, skriver SSB i sine økonomiske prognoser fram mot 2021.

– Vi har lagt til grunn seks rentehevinger på 0,25 prosentpoeng innen utgangen av 2021. Utlånsrenten for rammelån vil ifølge våre beregninger ligge på 3,8 prosent i 2021, vel ett prosentpoeng høyere enn nivået i 2017, heter det.

Nordea Markets anslå onsdag at Norges Bank kommer til å sette opp styringsrenten hele sju ganger de neste to årene.

SSB tror også lønnsveksten er økende i Norge. Årsaken er den bedrede konjunktursituasjonen, høyere aktivitet i petroleumssektoren og lavere arbeidsledighet.

– I 2018 blir reallønnsveksten nær null som følge av at høyere energipriser øker inflasjonen. I takt med at virksomhetenes lønnsomhet bedres, ventes reallønnsveksten å ta seg opp til 2 prosent i 2021, skriver SSB.

Hovedbildet fra SSB er at Norge har en høykonjunktur i sikte.

– Norsk økonomi har vært i en moderat oppgangskonjunktur i rundt halvannet år. Oppgangen drives videre av økte oljeinvesteringer og svakt positive internasjonale impulser.

(©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken