Gå til sidens hovedinnhold

Derfor er det grunn til å være ekstra bevisst denne påska

Artikkelen er over 4 år gammel

I år er det sen påske, og det gir sterkere solstråler enn ved påske tidligere på året. Uten beskyttelse kan påskesola derfor bli ekstra tøff for vinterblek hud.

Sen påske betyr at sola står høyere på himmelen, og strålene blir mer intense.

– Husk både solkrem og solbriller, sier forsker Bjørn Johnsen i Statens strålevern, som videre forteller at særlig i fjellet i Sør-Norge kan påskesola bli like intens som sola på Sørlandet i slutten av mai.

Refleksjon fra snø

Refleksjon fra snøen kan øke UV-nivået med over 50 prosent. Dermed er det høyere risiko for å bli solbrent og snøblind. Går du med sola i ryggen, får du altså likevel en del UV-stråling i ansiktet.

– Også i lett skydekke og snødrev er det viktig å beskytte seg. Enkelte ganger kan slikt vær faktisk gi sterkere stråler enn ved klarvær, sier Johnsen i en pressemelding.

På hudkrefttoppen

Den sene påsken kan gi varme dager og vi kler gjerne mindre på oss. Det er lurt å ta det med ro slik at den vinterbleke huden ikke blir solbrent. Det gjelder enten du skal til Syden, ut i båt eller jobbe i hagen.

Fire av ti nordmenn oppgir at de blir solbrent hvert år. Huden glemmer ikke slike solskader; de samles opp og kan på sikt føre til hudkreft. Norge er blant de land i verden som har høyest forekomst av hudkreft.

– Det handler ikke om at vi skal unngå sola helt, men huske å være raus med solkremen og ta noen pauser fra de sterkeste solstrålene. Det gjelder solglade folk i alle aldre, sier generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel.

Gode tips til solbeskyttelse i påsken:

• Klær og lue gir den beste solbeskyttelsen for både barn og voksne.

• Smør deg med minst solfaktor 15 før du går ut.

• Bruk solbriller for å beskytte øynene, særlig viktig for barna.

Kommentarer til denne saken