Gå til sidens hovedinnhold

Planlegger flyplass for Nord-Helgeland

Artikkelen er over 14 år gammel

Noen kilometer utenfor sentrum skal Mo i Rana Lufthavn Polarsirkelen stå ferdig for rutetrafikk, chartertrafikk og fly i Boeing 737-klassen om tre år.

Flyplassen skal lokaliseres nordøst for Steinbekkhaugen. Flystripa på 2.000 meter skal, skal ligge nærmest snorrett i forhold til Ranfjorden. Flytekniske forhold og lengden på rullebanen vil gjøre flyplassen dimensjonert til å betjene de største flyene til SAS Braathens og Norwegian. Det vil være fullt mulig med charterfly som skal fly 220 vinterfrosne nordhelgelendinger fra Mo i Rana og direkte til Gran Canaria. Eller å fly charterturister inn til Polarsirkellandet fra noen av Europas storbyer.

Dette er idéen, drømmen og planen til flykaptein Torstein Dragland, sivilingeniør Lars Erik Drevvatne, kjøpmann Erik Wulfsberg og økonom Henrik Johansen. De fire har det siste halve året jobbet intenst med planer for en ny flyplass for Nord-Helgeland, til erstatning for Røssvoll. De har benyttet seg av noen av de fremste flyplassfaglige konsulenter som er å skaffe i Norge – Thor Magnar Olsen fra Pans Ops Norway og Lars Furuset i MAP AS – for å få kvalitetssjekket alt.

– En av mytene vi har tatt et oppgjør med er påstanden om det ikke finnes noe alternativ til Røssvoll i denne regionen. Det jeg oppdaget når jeg begynte å undersøke saken, var at det aldri har blitt utredet noe alternativ. Det området vi nå foreslår har tidligere vært lansert som en mulighet, men aldri utredet, sier Henrik Johansen.

Tilbakemeldingene de har fått underveis har vært så oppløftende at de har fått de største næringslivsaktørene i Nesna, Hemnes, Lurøy og Træna med på laget. Nå er de klar for neste etappe. Står de løpet ut og holder tidsskjemaet, står Mo i Rana Lufthavn Polarsirkelen ferdig i april 2010.

Kalkyler viser at flyplassen – 2.000 meter rullebane, sikkerhetsområder og opp-stillingsplass for flyene – vil koste 380 millioner kroner.

Les alt om ideen i fredagens papir- eller pdf-utgave av Rana Blad.