I helga nytter det ikke for vanlige turgåere å legge inn en tur til Rabothytta, som er hyttejuvelen oppunder Okstindan. Dette melder Hemnes turistforening.

Grunnen til at de ikke ønsker folk velkommen er enkel. Denne helga skal Hemnes turistforening har en storstilt dugnad oppe på hytta. I løpet av helga skal frivillige fra foreningen vaske hytta rundt innvendig. Det skal skiftes på sengene og stelles i stand til vår- og sommersesongen.

Sikrer strømforsyningen

Hovedstrømsforsyningen ved Rabothytta kommer fra solceller og vind, men tidvis er forbruket av strøm så høyt at det ikke er nok. For å sikre tilførselen av energi til dem som bruker hytta, vil det i løpet av helga bli montert opp et stort bensinaggregat.

– Det anlegget fungerer slik at det automatisk slår seg på når det er behov, sier hyttevert Svein Arne Brygfjeld.

Han forteller at aggregatet nå skal plasseres i Hugobuæ.

– Vi investerer hele 120.000 kroner i denne satsingen på sikker energiforsyning. Inne i dette beløpet ligger også kostnaden til bygging av ei egen bod for aggregatet. Det skjer først til sommeren, siden det er mye snø ved hytta nå, sier Brygfjeld.

Helt nødvendig stenging

Snart starter høysesongen for Rabothytta.

– Det er helt nødvendig å ta en slik dugnadshelg. Vi prøver å plassere den i sånn at den skaper minst mulig trøbbel for brukerne, sier hytteverten.

Han melder om mye trafikk på hytta i vinter.

– I påska var det 150 overnattinger ved Rabothytta og Gråfjellhytta. Det er bra, sier Brygfjeld.

Bruker lokalt vaskeri

I forbindelse med dugnadshelga kjøres det også opp forsyninger og det tas med ned søppel. Alt av brukte sengesett blir også tatt med ned i bygda. I forhold til vasking av dem benytter foreningen seg av fagfolk.

– Vi leverer sengesettene til vask ved det lokale vaskeriet i Korgen, som drives av VTA-bedriften Hasvo, sier han.

Brygfjeld forteller at de har denne dugnadshelga for at det skal være et best mulig tilbud for brukerne i hjertet av Okstindan, 1200 meter over havet.