Rana Blad og Rana museum åpner et skattekammer med gamle bilder. - Her vil nok mange dra kjensel på kjenninger

Rana Blad og Rana Museum har inngått et samarbeid om å digitalisere bilder som ble donert til museet i 2010.

Rana Blad og Rana Museum har inngått et samarbeid om å digitalisere bilder som ble donert til museet i 2010. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

- Dette gleder jeg meg veldig til å dele med leserne våre, sier en begeistret Inger Gretasdatter som skal lede Rana Blad sitt bildearkivprosjekt.

DEL

- Våre lesere har virkelig noe å se fram til, når vi nå kjører i gang bildearkivprosjektet vårt, sier Marit Ulriksen, sjefredaktør i Rana Blad.

Sammen med prosjektleder Inger Gretasdatter og alle de øvrige ansatte i mediehuset, gleder hun seg til å dele mange skatter fra det omfattende bildearkivet.

I 2010 donerte Rana Blad sitt analoge fotoarkiv til Rana Museum. Planen var å digitalisere bildene, men tiden strakk ikke til. Nå har Rana Blad og Rana Museum inngått en avtale der Rana Blad skal digitalisere et utvalg bilder.

– Vi er veldig fornøyd med å ha kommet i gang med arbeidet, sier Barbara Priesemann ved Rana Museum.

Bildene har til nå ikke vært tilgjengelig for allmennheten og Priesemann forteller at det er viktig at disse bildene publiseres.

– Bildene er felleseie. Museet har ikke bildene for seg selv, men for at alle skal få se dem, sier Priesemann.

– Det er både spennende og interessant å få muligheten til å ta et dypdykk i Ranas historie gjennom analoge bilder, sier Gretasdatter.

Ikke minst synes hun det er stas å ta del i dette prosjektet og å gjøre disse bildene tilgjengelig for alle og enhver.

Tusenvis av gamle minner

Arkivet som museet har tatt rede på, inneholder tusenvis av bilder og gjennom prosjektet vil avisen presentere mange forskjellige bildeserier.

Allerede da Gretasdatter tok den første bildekonvolutten ut av kassene som er hentet på museet, avstedkom det mye latter og mimring.

- Å få presentere bildeseriene for leserne våre, tror jeg vil bringe mye glede. Både for oss i Rana Blad som på denne måten kan ta fram mange gode historier fra lokalsamfunnet vårt, og ikke minst for dem som er på bildene eller finner igjen noen eller noe de husker fra tidligere, sier Gretasdatter.

Mange av bildene er godt merket, men Gretasdatter understreker at hun vil komme til å trenge hjelp fra leserne for å supplere med viktige opplysninger om personer eller hendelser.

- Jeg gleder meg til å ha kontakt med leserne våre, som vil være viktige bidragsytere i dette prosjektet, sier hun.

Et bevaringsprosjekt

Å gjøre bildene tilgjengelig for alle er viktig, men også å bevare bildene. Tidligere var disse analoge bildene lagret i Rana Blads arkiver, men det var uoversiktlig og mange hadde tilgang til bildene. Det skapte en risiko for at noen bilder ble borte eller skadet.

På bakgrunn av dette og plassmangel ble bildene donert til Rana Museum som har lagret og tatt vare på bildene siden 2010.

– Det er minst like viktig å bevare bildene ved å gjøre de digitale som at alle skal få se de, sier Priesemann.

I framtiden håper hun at museet kan bruke bildene i sammenheng med andre utstillinger på Rana Museum.

Rana Blads Inger Gretasdatter som har ansvaret for scanning og arkivering av bildene.

Rana Blads Inger Gretasdatter som har ansvaret for scanning og arkivering av bildene. Foto:

Artikkeltags