Vi har full forståelse for at det er mange av våre abonnenter som har spørsmål i forbindelse med at Rana Blad fra seks til fire papirutgivelser i uka.

LES OGSÅ: Rana Blad går fra seks til fire papirutgivelser i uka for å kunne øke satsingen digitalt

Derfor har vi laget en oversikt over de mest stilte spørsmålene og tilhørende svar. Denne finner du her.

Skulle du ikke finne det du lurer på i oversikten, er du velkommen til å ta kontakt med oss på mail, telefon eller Facebook. Vi minner også om nettmøtet med sjefredaktør Marit Ulriksen torsdag 4. mai fra klokken 1000. Se nederst i saken for informasjon om hvordan du tar kontakt med oss.

LES OGSÅ SJEFREDAKTØRENS LEDER: Du bidrar til forandring

Hvorfor endrer dere antall dager papiravisen kommer ut?

Vi tilpasser oss leservanene til abonnentene våre. Leserne vil ha nyheten når de skjer, ikke dagen etter. Vi har i dag et sterkt økende antall digitale lesere og treffer 80 prosent av lokalsamfunnet med vårt digitale tilbud. Samtidig er nærmere 80 prosent av alle nye abonnement vi selger digitale. Det viser at både nåværende og fremtidige lesere primært vil bruke avisa og innholdet vårt digitalt. Leserne vil ha nyhetene raskt, være oppdatert og online hele tiden. For å kunne satse enda mer digitalt, må vi også tenke annerledes med papiravisa. Målet er å frigjøre ressurser til å øke den redaksjonelle kvaliteten ytterligere, Kort oppsummert:

Vi satser digitalt for fortsatt å kunne være en sentral del av lokalsamfunnet også i framtida. For deg som leser betyr det flere nyheter og bedre dekning digitalt. Det betyr også mindre papir.

Hva vil denne endringen gjøre med kvaliteten på sakene?

Dette vil være med å løfte fram journalistikken, blant annet i form av at det vil gi oss bedre tid til å jobbe med enkeltsaker over tid.

Hvordan vil frekvensreduksjonen påvirke avisas rolle i lokalsamfunnet?

Vi skal fortsatt være lesernes førstevalg lokalt på alle plattformer og vi skal være minst like mye til stede som før. Allerede er det slik i dag at de fleste av de store og små nyheter kommer på ranablad.no først og deretter i papiravisen.

Hvorfor skal vi fortsette å abonnere når dere endrer antall dager? Hva får vi i stedet for?

Innholdet du abonnerer på vil ikke forandres selv om antallet dager forandres. Du vil nå få tykkere papiravis fire dager i uka, og utvidet helgeavis hver fredag, også som eavis. I tillegg vil du nå som abonnent få et nytt produkt: En ny digitalavis som kommer ut sju dager i uken: Nyhetsdøgnet. I denne digitale utgaven vil du få de beste og viktigste sakene fra det siste døgnet samlet i et spennende og enkelt format.

Hvordan vil dette endre utseendet og innholdet i papiravisa?

Rana Blads papiravis vil være slik du kjenner, men litt tykkere de dagene den kommer ut. Du kommer ikke til å glipp av noe.

Når er det helt slutt på papiravisa?

Papiravisa er og vil fortsatt være viktig – for oss og for leserne. Papiravisa har fortsatt mange lesere og er en viktig nyhetskilde og annonsekanal. Den vil overleve lenge, men vil nok fortsatt kunne endre seg framover – i tråd med de behov leserne til enhver tid har.

Hva med alle de eldre leserne som ikke leser på nett?

De får det samme innholdet, men det blir komprimert i færre utgaver. Kryssord, tv-oversikt, dødsannonser, nyheter, kultur, sport etc. vil du fortsatt finne i papiravisa. Kort oppsummert: Du vil finne det samme innholdet, bare fordelt på færre dager.

Hvordan får vi tilgang til de digitale produktene?

Har du abonnement vil du allerede ha tilgang til alle sakene på nettavisa og den nye digitale avisen «Nyhetsdøgnet». Vi kan hjelpe deg med å aktivere din aID og vise deg hvordan du får tilgang til nettsiden, eavisa og Nyhetsdøgnet. Rana Blad har åpent hver ukedag mellom 9 og 11. Trenger du hjelp er det bare å komme innom.

Hva er forskjell på nettavis, eavis og «Nyhetsdøgnet»?

Nettavisen er ranablad.no, og den oppdateres fra morgen til kveld. Her kan du lese om hendelser, som ulykker eller krimsaker, umiddelbart og få alle oppdateringer underveis.

eAvis er en blåkopi av papiravisa, bare digitalt. Den kommer ut kl. 21.00 kvelden før papiravisen kommer ut.

I Nyhetsdøgnet får du en oppsummering av de viktigste sakene som er kommet ut på nettet i løpet av døgnet. I tillegg vil du få enkelte helt nye saker som ikke er publisert før. Nyhetsdøgnet kommer ut hver kveld klokka 20.00 på hverdager, og klokken 1700 lørdag og søndag. Utgavener spesielt tilpasset for å kunne leses på mobil og nettbrett, men kan også leses på vanlig PC/Mac.

Hvorfor har dere valgt tirsdager og lørdager som avisfrie dager?

Vi ønsker å lage en fyldig helgeutgave som er klar til helga starter. Denne kommer ut på fredag. Det har også vært knyttet utfordringer til leveringen av lørdagsavisen etter at Posten sluttet å levere på lørdager.

Videre har leserne fått endrede vaner, og grundige analyser viser at tirsdagsavisen er den avisen leserne bruker minst tid på.

Som en følge har vi derfor valgt tirsdag og lørdag når vi nå reduserer frekvensen på papirutgaven.

Hva skjer med prisen på abonnementet nå som dere reduserer antall aviser?

Prisen på abonnementet ditt endres ikke. Det gjør heller ikke innholdet. Du vil fortsatt få det samme innholdet av nyheter både på nett og på papir. Tilgangen til dette er allerede inkludert i prisen på abonnementet ditt.

Jeg har fortsatt ting jeg lurer på. Hvordan får jeg svar på dette?

Har du andre spørsmål til endringen i frekvens, kan du ta kontakt med oss på flere måter. Enten ved å sende en mail til sjefredaktør Marit Ulriksen på marit.ulriksen@ranablad.no, ringe oss på 75125500 (tastevalg 1), ta kontakt med oss på Facebook eller ved å sende inn et spørsmål til torsdagens nettmøte med sjefredaktør Marit Ulriksen her.

NETTMØTE: Nettmøte med sjefredaktør Marit Ulriksen

I tillegg til dette er du selvsagt også velkommen til å komme innom oss på Rana Blad. Vi har åpent i resepsjonen fra 0900 til 1100 alle hverdager. Torsdag 4. mai har vi også utvidet åpningstid fra 0900 til 1300.

Vi kommer også til å være til stede på stand på byens kjøpesentre flere ganger i perioden frem til frekvensreduksjonen trer i kraft. Fredag 5. mai møter du oss på Amfi fra 1100 til 1230, tirsdag 9. mai møter du oss på OBS! fra 1400 til 1530, fredag 12. mai møter du oss på Mosenteret fra 1130 til 1300 og tirsdag 30. mai møter du oss på Byporten fra 1100 til 1230.