– En demenssykdom kan ramme alle. Det er viktig å stå sammen for å få penger til å forske, sier Mathea Olaisen (17) og Ninja Kristiansen (16).

De er to av mange frivillige fra VG2 helsearbeiderfaget ved Polarsirkelen vgs. avd. Mjølan, som stiller med bøsser onsdag ettermiddag. De gjør en innsats på vegne av Rana Demensforening. Den drives av pårørende til demenssyke, men også personer med demenssykdom kan være medlemmer.

– Vi spurte og fikk ja med en gang. Det setter vi stor pris på. Innsamlinga skjer i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen, sier leder i den lokale demensforeninga, Eirin Johnsen Myran.

Ungdommene rekker ikke overalt i løpet av et par timer, slik at de som ikke får besøk, men har lyst til å gi, kan gå inn på nasjonalforeningen.no. Der står det forklart hvordan det er mulig å gi til aksjonen.

 

– Det er fryktelig å tenke på at demens kan ramme noen du er glad i. Vær med å bidra til at vi kan finne mer ut om sykdommen så det kan bli bedre i framtida, sier Mathea Olaisen og Ninja Kristiansen.

Over 77.000 mennesker i Norge har demens, og 10.000 personer får sykdommen hvert år. Det er ventet at antallet demenssyke vil fordobles de neste tiårene, opplyser Nasjonalforeningen for folkehelsen.

 

– Det er viktig å være åpen om demenssykdom. Fortsatt er det tabu for mange å prate om at noen i familien har fått denne fryktede sykdommen, men det er ingen sin feil. Ved å være åpen og vise omsorg kan vi gjøre livet bedre for den som er rammet, men også de pårørende, sier Eirin Johnsen Myran.

Pengene går til forskning, i håp om å finne en nøkkel som kan bryte koden demens.

– Det er en grusom sykdom som vi håper vil ramme færrest mulig, sier Ninja.

– Når noen du er glad i får demenssykdom er det som å miste den personen mange ganger, sier Mathea Olaisen og legger til:

– Dette må vi våge å snakke om.

– Ja for demens er en sykdom, på lik linje med at diabetes er en sykdom, supplerer Ninja Kristiansen.

De er helt på linje med Nasjonalforeningen for folkehelsen; «Økt åpenhet og forståelse er viktig. Demens er en sykdom, det er noe du har, ikke noe du er».

21. september er det den internasjonale demensdagen.