Bjørn Selfors i spissen for Helgeland sykehusaksjon: – Målet er å samle inn en million kroner

Helgeland sykehusaksjon håper å lande et fullverdig drivstoffanlegg ved sykehuset i Rana, med hjelp av innsamlede midler. F.v. leder Bjørn Selfors, Ernst Dahle og Eivind Fredriksen. Dataansvarlig Karl Ellingsen og Helge Liland var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Øyvind Bratt

Helgeland sykehusaksjon håper å lande et fullverdig drivstoffanlegg ved sykehuset i Rana, med hjelp av innsamlede midler. F.v. leder Bjørn Selfors, Ernst Dahle og Eivind Fredriksen. Dataansvarlig Karl Ellingsen og Helge Liland var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Øyvind Bratt

DEL

Med Bjørn Selfors i front, får sykehusaksjonen i Rana ny giv. Målet er å samle inn penger til et anlegg ved sykehuset i Rana som sikrer luftambulansen påfyll av drivstoff. Det kan spare tid og redde liv, mener aksjonen.

Helikopterlandingsplassen ved Helgelandssykehuset Mo i Rana som Bjørn Selfors, Ernst Dahle og Eivind Fredriksen har tatt oppstilling på, var det også sykehusaksjonen som i sin tid skaffet til veie.

Ikke første gang

– Nå som vi tar initiativ til en ny innsamling har vi registrert Helgeland sykehusaksjon i Brønnøysundregistrene. Konto har vi opprettet i DNB. Det blir også laget en spleis der folk kan gi, sier Bjørn Selfors.

Han har rukket å bli 80 år. Sykehusaksjonen han sto i bresjen for på slutten av 1990-tallet og godt inn på 2000-tallet, sørget ikke bare for ny helikopterlandingsplass ved sykehuset i Rana, men samlet inn penger til MR-maskin, paviljong og nye møbler til direktørkontoret. For å nevne noe.

Nå tenker vi kun på pasientenes beste

Bjørn Selfors, leder i Helgeland sykehusaksjon

De siste årene har det imidlertid vært stille. Helt til nå, selv om unge Selfors har ikke dempet tempoet nevneverdig.

– Vi har i utgangspunktet ikke noe ønske om å delta i debatten om Helgelandssykehuset 2025, lokalisering og så videre. Den delen stoler vi på at ekspertisen tar seg av og vet hva de gjør, sier Bjørn Selfors.

Han og styret i Helgeland sykehusaksjon har imidlertid fått med seg at det mangler et fullverdig drivstoffanlegg ved Helgelandssykehuset Mo i Rana.

– Vi har snakket med flere piloter som flyr luftambulanse, som forteller at det vil være av stor betydning å kunne fylle drivstoff ved sykehuset. De vil kunne spare så mye som 45 minutter til en time på å slippe å dra til flyplassen på Røssvoll for å fylle, forklarer Bjørn Selfors.

Helgeland Sykehusaksjon inviterer derfor næringsliv, lag, foreninger, privatpersoner og hvem som ellers vil bidra, til å gi penger til formålet.

– Vi har fått opplyst at det vil koste rundt en million kroner å anskaffe anlegget, sier Selfors.

– Enorm betydning

– Er ikke dette et innlegg i lokaliseringsdebatten om framtidas sykehus?

– Nei, nå tenker vi kun på pasientenes beste. Da vil det ha stor betydning at piloten kan fylle drivstoff selv. Denne innsamlinga er uavhengig av 2025, og det er et poeng at sykehuset i Rana skal være operativ på Selfors i mange år til uansett utfall av debatten om ny struktur, sier Bjørn Selfors og legger til:

– Som navnet vårt tilsier, så skal Helgeland sykehusaksjon tenke på hele Helgeland.

Pilot i Luftambulansetjenesten, Martin Steinmo, bekrefter overfor Rana Blad at et drivstoffanlegg som sykehusaksjonen tar initiativ til, er viktig.

– Utenom åpningstida på flyplassen, tar det ekstra tid når vi må kalle ut folk for å få fylt drivstoff. Opp til en times forsinkelse ved hjerteinfarkt for eksempel, er brutalt. Et drivstoffanlegg i tilknytning til sykehuset vil ha enorm betydning for pasienten, sier Martin Steinmo.

Helgeland sykehusaksjon har undersøkt og fått bekreftet at ingenting er til hinder for å etablere et drivstoffanlegg ved sykehuset.

– De eneste kravet er daglig tilsyn og kontroll av anlegget, og det har teknisk avdeling ved sykehuset påtatt seg å gjøre, sier Bjørn Selfors.

Fakta

  • Helgeland sykehusaksjon er stiftet og registrert i Brønnøysundregistrene.
  • Målet er å samle inn penger til et fullverdig drivstoffanlegg.
  • Prislappen ligger rundt en million kroner.

Artikkeltags