Glencores nye prosjekt har en prislapp på 30 millioner og kan gi store reduksjoner i klimautslippene

Doktorgrad: Administrerende direktør i Glencore Manganese Norway AS, Bjørn Ugedal (nr. 2 f.h.) er stolt over at bedriften rekruttere doktorgradsstipendiat Leif Storlien (foran) fra egne rekker. I blå frakker f.v. fra RISE PFI som har prosjektledelsen, gruppeleder på laboratoriet Øyvind Eriksen, prosjektleder Kai Toven og helt til høyre forsker Javier Celya. Foto: Øyvind Bratt

Doktorgrad: Administrerende direktør i Glencore Manganese Norway AS, Bjørn Ugedal (nr. 2 f.h.) er stolt over at bedriften rekruttere doktorgradsstipendiat Leif Storlien (foran) fra egne rekker. I blå frakker f.v. fra RISE PFI som har prosjektledelsen, gruppeleder på laboratoriet Øyvind Eriksen, prosjektleder Kai Toven og helt til høyre forsker Javier Celya. Foto: Øyvind Bratt

Artikkelen er over 2 år gammel

Koksen som Leif Storlien holder i hendene kan bli byttet ut med bio-karbon, hvis den ferske doktorgradsstipendiaten får det som han vil. Glencore satser offensivt for å kutte klimautslipp og bli en pådriver i det Grønne Skiftet.

DEL

I den planen spiller Leif Storlien en nøkkelrolle. Prosessingeniøren ved Glencore Manganese de siste 5,5 årene har, med arbeidsgiveren i ryggen, bestemt seg for å ta doktorgrad på biokoks. Det passer som hånd i hanske med PyroGass-prosjektet som Norske Skog gjennomfører i samarbeid med RISE PFI AS, Cambi, Høyskolen i Sørøst-Norge og Eramet Norge i tillegg til Glencore.

Nye produkter

– Norske Skog har som mål å utvikle teknologi som gjør det mulig å få fram to nye produkter fra restråstoff fra papirproduksjonen, nemlig biogass og bio-karbonbriketter, sier prosjektleder hos RISE PFI i Trondheim, Kai Toven.

Norske Skog Saugbrugs har nylig etablert produksjon av biogassdrivstoff basert på slam fra fabrikken og dersom PyroGass-prosjektet lykkes, vil fabrikken kunne skalere opp produksjonen av biogassdrivstoff vesentlig.

Viser det seg mulig å lage bio-karbonbriketter med lik eller bedre egenskaper enn fossilt karbon som i dag brukes som reduksjonsmiddel i manganproduksjonen, og billig nok til å gjøre produksjonen lønnsom, vil det være interessant for smelteverksindustrien å erstatte koks med bio-karbon.

Resultatet av prosjektet kan godt føre til nye industrietableringer

Bjørn Ugedal, administrerende direktør Glencore Manganese

– Smelteverket her bruker en betydelig mengde koks, mellom 50.000 og 60.000 tonn årlig. Det vil gi store reduksjoner i klimautslippene hvis vi helt eller delvis kan erstatte dette med bio-karbon, sier administrerende direktør ved Glencore Manganese, Bjørn Ugedal og legger til:

– Kan vi skifte ut betydelige andeler av fossilt karbon, vil Glencore sin drift kunne bli CO₂-nøytral. Uansett vil det gi gevinst om vi bare kommer et stykke på vei.

Totalt beløper prosjektet seg til cirka 30 millioner kroner. Forskningsrådet støtter med 40 prosent, mens bedriftspartnerne bidrar med egeninnsats tilsvarende 60 prosent. Prosjektet skal gå over fire år.

Les også: Verdens største datasenter kan havne i Nordland: – Det vil være veldig bra om Nordland kan ta en posisjon innenfor denne bransjen

Forståelse for koks

– I dag er det bare koks mangansmelteverkene kan bruke for å få metallet ut. Skal vi være med inn i det Grønne Skiftet, må vi bidra til at det kan utvikles fornybare karbonkilder som fungerer i manganprosessen, sier Bjørn Ugedal.

Han er stolt over å rekruttere en doktorgradsstipendiat fra egne rekker til prosjektet.

– Koks en fundamental del av prosessen vår, og jeg skulle gjerne forstå den bedre. Nå får jeg sjansen til det, sier Leif Storlien og legger til:

– Jeg setter stor pris på muligheten jeg har fått.

Glencore finansierer nemlig utdanninga, som vil pågå i Trondheim og Rana.

– Dette er kompetanse vi ønsker å bygge opp og ta i bruk, sier Bjørn Ugedal.

– Leif skal forske på karbonet og hva som skal for å få et nytt produkt til å fungere i smelteovn, forklarer Kai Toven.

For Norske Skog er hensikten med PyroGass-prosjektet å utvikle nye produkter for å få flere bein å stå på. Konsernet har satt som mål at 25 prosent av omsetninga i framtida skal komme fra produkter som de i dag ikke har. Dersom de lykkes med å utnytte råstofffraksjoner som ikke er fordelaktig i papirproduksjon til produksjon av bio-karbon og biogassdrivstoff, vil dette bli et nytt forretningsområde og samtidig bidra til lavere CO₂-avtrykk fra både smelteverksindustrien og transportsektoren, opplyser Toven.

– Resultatet av prosjektet kan godt føre til nye industrietableringer, sier Glencores administrerende direktør, Bjørn Ugedal og får støtte fra prosjektleder i RISE, Kai Toven:

– Produksjonsteknologien er det viktigste. Lykkes vi, kan det fort bli flere produksjonsanlegg. Brikkert karbon har også den fordel at det er mer transporterbart enn tradisjonell karbon som brukes i produksjonen i dag. Det er mer porøst og blir fort til støv under transport.

Les også: Eierne legger 40 millioner på bordet for å sikre videre drift av Bolt Construction

PyroGass-prosjekt

  • Norske Skog eier prosjektet
  • RISE PFI AS har prosjektledelsen med Cambi, Høgskolen i Sørøst-Norge, Eramet Norge og Glencore som samarbeidspartnere.
  • Totalt beløper prosjektet seg til ca. 30 millioner kroner, og går over fire år.
  • Målet for prosjektet er å utvikle ny teknologi for kostnadseffektiv produksjon av biogassdrivstoff og biokarbonbriketter fra restråstoff fra papirproduksjonen.

Artikkeltags