Økt beslag av ulovlige legemidler for Mo tollstasjon

Smugles mer: En fersk statistikk som viser at det smugles mer.  Her er seksjonssjef, Eirik Nilssen ved Mo tollsted.  Foto: Kenneth H. Husby.

Smugles mer: En fersk statistikk som viser at det smugles mer. Her er seksjonssjef, Eirik Nilssen ved Mo tollsted. Foto: Kenneth H. Husby.

Artikkelen er over 2 år gammel

Ferske tall for Mo tollstasjon viser en økning i antall beslag. Ulovlige legemidler bestilt over internett er blant dem.

DEL

Mo tollsteds beslagsstatistikk for første halvår 2017 viser at det smugles mer inn til Rana nå, sammenlignet med samme periode i fjor. Dette bekrefter også seksjonssjef Eirik Nilssen ved Tollregion Midt-Norge.

Øl og vin øker

– Mengden øl og vin har gått ned, men antall beslag har økt, bekrefter han.

Dette gjelder spesielt på øl. I samme periode i fjor ble det gjort 56 beslag, mens det hittil i år er gjort 90 beslag i følge den ferske statistikken.

Også sigarett- og snusbeslaget har økt siden i fjor.

Mens det statistisk sett på landsbasis er en økning i antall brennevinbeslag, er dette gått ned ved Mo tollsted.

– Vi gjorde 22 beslag første halvdel av året i fjor, og 14 beslag hittil i år, sier han.

Antall kontroller har vært det samme i år som i fjor i følge Nilssen.

– Det som er litt spesielt er at vi beslagla 5.1 kilo marihuana og dette er en klar økning fra i fjor. Det skyldes at vi tok en bil med fem kilo av det narkotiske stoffet. Dette viser oss også at det smugles inn narkotika over grensen, sier han.

Vi har stadig postbeslag fordi folk bestiller ulovlige legemidler

Eirik Nilssen, Seksjonssjef ved tollregion Midt-Norge

Bestiller over nettet

Tolletaten i Norge står nå ovenfor en mer komplisert smuglermetode.

Det blir stadig enklere å handle narkotika og ulovlige legemidler over internett. Det har Mo tollsted også fått erfare. Og selv om posten blir sortert på østlandet og hovedmengden blir beslaglagt der, slippes likevel noe gjennom og blir fanget opp her.

– Vi har stadig postbeslag fordi folk bestiller ulovlige farmasøytiske preparater over internett. Vi har gjort fire beslag i år. Dette er noe vi ser øker. Alt vi finner blir beslaglagt og anmeldt til politiet, forsikrer han.

Tolletaten passer hele tiden på å endre på rutinene sine.

– Vi har en fortløpende risikovurdering og vi endrer hele tiden på kontrollrutinene våre etter hvordan vi vurderer den risikoen, sier Eirik Nilssen.

Fakta:

Ferske tall viser at antall beslag av øl, vin og sigaretter har økt siden samme peiode i fjor.

Flere bestiller ulovlige legemidler over internett.

Artikkeltags