Jodel: - Vi vet hvem som sendte truslene

Polarsirkelen videregående skole Mjølan stengt etter bombetrussel på Jodel. Ass rektor Børge Falck Olsen

Polarsirkelen videregående skole Mjølan stengt etter bombetrussel på Jodel. Ass rektor Børge Falck Olsen Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Kripos kobles inn i saken.

DEL

Onsdag morgen ble to skoler i Mosjøen evakuert etter at det kom frem at det hadde blitt fremsatt anonyme trusler vi appen Jodel.

Samme formiddag ble alle tre avdelinger ved Polarsirkelen videregående skole i Mo i Rana evakuert grunnet nye trusler som ble fremsatt - også disse via appen Jodel.

(Les mer om disse sakene lengre ned i artikkelen)

Til Rana Blad uttaler operasjonsleder Vegard Vordal ved Nordland politidistrikt at de som har fremsatt truslene ikke kan forvente seg å forbli anonyme.

- I retningslinjene til appen går det klart frem at trusler og straffbare handlinger som bryter med brukerreglementet fører til at Jodel ikke vil opprettholde anonymiteten til den eller de som står bak. Vi regner derfor med at det skal la seg gjøre å kunne identifisere de anonyme brukerne bak meldingene.

Jodel: - Vi er veldig opprørte

Overfor TV2 bekrefter grunnlegger av appen Jodel, Alessio Avellan Borgmeyer, at samarbeider tett med norsk politi når det kommer til å spore hvem som har fremsatt truslene mot skolene i Mo i Rana og Mosjøen.

– Vi er veldig opprørte over det som har skjedd i Norge. Vi jobber uten stopp for å forhindre at dette skal skje flere ganger. 99 prosent av brukerne våre bruker Jodel slik det var tenkt, men vi vil ikke akseptere den ene prosenten som bruker den til saker som dette, skriver Borgmeyer i en epost til kanalen.

Borgmeyer er klar på at meldingene som er anonyme for brukerne kan spores av selskapet.

– Hvis du gjennomfører, eller truer med kriminelle handlinger, er du selv ansvarlig for dine handlinger. Vi har en bruker-til-bruker-anonymitet, men det vil ikke si at man er anonym i det bakenforliggende systemet, opplyser han overfor TV2.

Utover dette ønsker ikke Borgmeyer å uttale seg nærmere om saken, men henviser til den pågående etterforskningen.

Har sporet IP-adressen

Til Helgelendingen uttaler etterforskningsleder Snorre Bogfjellmo ved politiet i Mosjøen at de har fått svarene de trenger fra Jodel. Disse er nå oversendt til Kripos.

- Vi har fått lokasjonsadressen på IP-adressen som er brukt, og vi får bistand fra Kripos på hvordan vi nå kan følge de elektroniske sporene videre. Det er de som er best i Norge når det gjelder denne type etterforskning, og vi bruker kompetansen deres sammen med vår egen etterforskning, sier Bogfjellmo til Helgelendingen.

Bogfjellmo føler seg trygg på at politiet snart får tak i noen som har kjennskap til truslene. Han understreker videre at politiet bruker alle tilgjengelig ressurser på saken.

Har samarbeidet med norsk politi tidligere

Jodel har også tidligere samarbeidet med norsk politi i andre saker hvor appen har blitt brukt til å fremsette trusler. Blant annet ved et tilfelle i Drammen i november i 2015. Da gikk Jodel til det skrittet å slå av appen i Drammen, skriver Drammens Tidende i en sak fra 19. november 2015.

Den gangen ble det fremsatt trusler mot skoler i Vestfold og Telemarksområdet. Også denne gangen førte det til at flere skoler ble evakuert.

Artikkeltags