Gå til sidens hovedinnhold

MS-syke Wanja gjør seg klar til sitt livs reise: - Jeg vil ha livet mitt tilbake, for meg og mine. Det har jeg i sikte nå

Artikkelen er over 5 år gammel

Velger privat behandling med stamceller i utlandet: - Jeg har ikke tid til å vente på at jeg en morgen skal våkne opp og måtte sitte i rullestol.

Wanja Klæbo gjør seg klar til sitt livs reise til Mexico, der behandling med stamceller ved MS venter. Målet er å bli frisk, så barna igjen får ei mamma de kan leke med.

– Da jeg så eposten fra klinikken i Mexico vente på meg, da jeg åpnet den og leste at jeg hadde fått plass på klinikken i Puebla for stamcellebehandling 23. mai – halvannet år før jeg torde å håpe at det kunne skje – kom tårene. Av lettelse, glede og forventning, sier Wanja Klæbo.

Svært få MS-pasienter får stamcellebehandling i Norge, og i går sa Beslutningsforum nei til å etablere et tilbud for stamcellebehandling. Samtidig ga de klarsignal til å etablere en studie på stamcellebehandling for multippel sklerose-pasienter (MS) med aggressiv attakkbasert sykdom.

Det har ikke Wanja Klæbo tid til å vente på, og velger i likhet med vel 50 nordmenn før henne, å betale for privat behandling i utlandet.

– Om tre uker forfaller betalinga for behandling i Mexico. Jeg har ikke tid til å vente på at jeg en morgen skal våkne opp og måtte sitte i rullestol.

I stua si på Gruben følger Wanja Klæbo med på hva som skjer på MS-fronten. På lukkede nettsider har hun god kontakt med andre i samme situasjon som seg selv. Hun vet at tre andre nordmenn med MS og seks personer fra andre steder i verden, reiser til Mexico samtidig som henne.

– Ved klinikken i Mexico utfører de 12 behandlinger i måneden, sier Wanja Klæbo.

Reise, opphold, behandling og påkrevd oppfølging året etter vil totalt beløpe seg opp mot 700.000 kroner. I første omgang må hun betale 480.000.

– Jeg har en innsamlingskonto som jeg er veldig takknemlig for at familie, venner, kjente og ukjente har satt inn penger på for å støtte meg. Tusen takk til alle sammen, sier Wanja Klæbo som likevel må erkjenne at det foreløpig ikke er nok.

– Det er kommet inn 290.000 kroner, 60.000 av dem siden jeg fikk vite at jeg fikk plass i Mexico, sier Wanja og legger til:

– Gruben IL stilte nylig med 5.000 kroner, og fra Vestvikheia barnehage der dattera mi går, kom det 12.000 kroner som de hadde fått inn på loddsalg. Det gjør godt i hjertet.

Jeg har ikke tid til å vente på at jeg en morgen skal våkne opp og måtte sitte i rullestol

Wanja Klæbo, MS-syk

 

Klinikken krever at pasientene har følge i hele oppholdet.

– Marius, mannen min skal være med meg ned og hente meg igjen, men han må hjemom for å være sammen med ungene våre. Jeg må derfor leie noen til å være støttepersonene som kreves i Mexico. Det koster også, sier Wanja Klæbo.

Barna Julian, Jonah og Lilly ser ikke fram til at mamma skal reise, men gleder seg til hun er tilbake, med nok energi så hun kan legge seg på gulvet og leke.

– Jeg ser fram til å være den blide mammaen igjen, til å slippe nervesmertene og angsten for når neste attakkanfall vil komme, og hvilke følger det vil få. Jeg vil ha livet mitt tilbake, for meg og mine. Det har jeg i sikte nå, sier Wanja Klæbo.

Kontonr. er 45092613368 - Vipps er 93084068

Behandlingen

Pasienten tappes for egne stamceller fra benmarg eller blod. Det fryses ned til -120 grader eller lavere.

Pasienten får en sterk cellegiftbehandling, som slår ut immunforsvaret.

Pasienten isoleres på grunn av infeksjonsfare.

Stamcellene føres tilbake og kroppen forsøker å bygge opp et nytt immunsystem.

Kilde: SNL, MS-forbundet.

 

Les også

– Jeg vet at behandling ikke hjelper alle, men jeg kan ikke la være å prøve

 

 

Kommentarer til denne saken