Stort snøskred lager snøpropp i Stormdalen – NVE frykter plutselig økning av vannstanden i Ranelva hvis demningen brister

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Oppdatert: Bydriftssjef Ståle Lysfjord holder pressekonferanse om raset. Han ber folk om ikke å gå opp i området der raset har gått. Det er en ukontrollert brist i isdammen som vil gi en bølge på 1,5 meter ned mot Storvoll og ned på Ranavassdraget.

NVE tror vannet bak raset og snødemningen vil drenere seg ut selv, likevel fraråder man ferdsel på isen i nedstrøms Storvollen på Ranelva.

I forbindelse med uværet sist fredag, hvor det regnet mellom 60 til 100 millimeter, ble det utløst to naturlige snøskred i Stormdalen ved Skarpneset. Skredene er utløst naturlig og ingen folk er savnet.

De to flakskredene har lagt seg i bunnen av Stormdalen og laget en 20 meter høy snøpropp. Dette fører til at elva demmes opp i de nedre delene av Stormdalen, som ligger inne i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark.

(Saken fortsetter under bildet)

– Hvis demningen av snø bryter, kan dette skape store problemer nedstrøms, forteller Tommy Skårholen ved Skredvarslingen hos NVE.

Det betyr videre nedover Stormdalsåga, ned Tespa og ned Ranelva.

Det var mannskaper fra Fjelltjenesten som oppdaget skredet under befaringstur inn i området.

De har rapportert at det grunnet flommen ikke er mulig å komme seg til Stormdalsgården fra nedsiden.

6 km lang issjø

Ovenfor raset i bunnen av Stormdalen har det dannet seg en 6 km lang midlertidig innsjø. Den strekker seg fra Skarpneset og inn til Stormdalsgården. Her står vannet helt stille.

- Foreløpig er vannstanden i denne innsjøen sånn at vannet står fire meter lavere enn gulvet på Stormdalsgården, sier bydriftssjef Ståle Lysfjord.

Han regner ikke med at issjøen skal skade gården.

Høydeforskjellen fra dalbunneni Stormdalen og opp fjellsiden mot nord, hvor skredene ble utløst, er på rundt 1000 meter. Dermed har skredene fått med seg mye snø på veien ned.

Tror naturen order opp

At det går ras ned den bratte fjellsiden til Bredekfjellet på nordsiden av Stormdalen er helt naturlig, siden det pleier å bygge seg opp store hengeskavler der. Det går ras hvert år. Som oftest ordner naturen opp selv, sier Lysfjord.

Hovedteorien til NVE og kommunen er at det skal skje denne gangen også.

(Saken fortsetter under bildet)

Bydriftssjef Ståle Lysfjord ber folk om ikke å dra opp i området der raset har gått.

Bydriftssjef Ståle Lysfjord ber folk om ikke å dra opp i området der raset har gått. Foto:

- Det er gjennomstrømming av vann. Siden det meldes fint vær med nattefrost og ikke mye nedbør den nærmeste tiden, regner man med at vannet naturlig blir drenert ut, sier han.

Lysfjord forteller at han tidligere år på våren har sett restene en snøpropp etter snøskred, hvor elva har laget en tunnel gjennom proppen.

Advarer turfolk

Kommunen og NVE ber innstendig at turfolk ikke ferdes i Stormdalen inntil situasjonen har løst seg.

VI ber også folk som bor langs Ranelva å holde avstand til elva. Det betyr at man ikke går på isen og ikke for nært elvebredden, sier bydriftssjef Lysfjord.

(Saken fortsetter under bildet)

Rådmann Robert Pettersen (t.v.), kommunikasjonssjef Connie Slettan Olsen og Ståle Lysfjord studerer kart over området der raset har gått.

Rådmann Robert Pettersen (t.v.), kommunikasjonssjef Connie Slettan Olsen og Ståle Lysfjord studerer kart over området der raset har gått. Foto:

Skulle demningen av snø briste, vil vannet ukontrollert komme ut i Ranelva og skape en flodbølge. Vannstanden vil kunne heves med 1,5 meter. Det kan også bli ekstra isgang.

En eventuell bølge avil den bruke fem til seks timer nedover mot Røssvoll, sier han.

Lysfjord understreker at det ikke er snakk om en krise og fare for evakuering av folk langs elva. Ranelva har kapasitet til å ta unna sånne vannmengder.

Kan en demningsbrist føre til at hengebrua fra Grannesodden mot Bredek blir skadet?

Det er selvsagt en fare for det. Den brua har naturen revet ned en gang tidligere siden den ble bygget, sier Lysfjord.

Skulle skredet som har laget en propp ved Skarpneset bryte, vil det bli mye vannføring ned Stormdalsåga, Tespa og Ranelva.

Skulle skredet som har laget en propp ved Skarpneset bryte, vil det bli mye vannføring ned Stormdalsåga, Tespa og Ranelva.

Stor snøskred

Løsnet fra fjellsiden til Bredekfjellet, hvor det normalt bygger seg opp store skavler.

Høydeforskjellen ned til dalbunnen i Stormdalen er 1000 meter.

Laget ispropp, som demmer opp Stormdalsåga. Skulle proppen briset, vil vannet ukontrolert komme ned Ranelva som en flodbølge. Vannstanden i elva vil da stige med 1,5 meter.

Artikkeltags