Juma ble drevet på flukt fra familien i Syria. Nå vil han bidra til å gi Røde Kors og TV-aksjonen et ansikt

PÅ VENT: Juma Ali er en av 11,4 millioner som krigen i Syria siden 2011, har drevet på flukt. Nå bor han på et asylmotta  k i Rana, med livet på vent.

PÅ VENT: Juma Ali er en av 11,4 millioner som krigen i Syria siden 2011, har drevet på flukt. Nå bor han på et asylmotta k i Rana, med livet på vent. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Krigen i Syria tvang Juma Ali på flukt. For 35-åringen ble overgangen fra respektert lærer, til flyktning i et ukjent land langt mot nord, brutal.

DEL

– Ventetida oppleves lang for oss flyktninger fra Syria. Da er det er lett å føle seg både trist og deprimert. Landet vårt er i krig. Familie og venner lever under dårlige forhold. De er ikke trygge. Syria lider mye nå, sier Juma Ali.

35-åringen kom til Norge i september i fjor. Han har vært i Mo i Rana i sju måneder. Fortsatt venter han på svar fra UDI på søknaden om oppholdstillatelse. Flere av de syriske flyktningene som kom til Norge samtidig som Juma, har fått ja til å bli i landet.

– Jeg håper det snart blir min tur, sier Juma Ali.

Han er en av 11,4 millioner mennesker som er drevet på flukt siden konflikten i Syria startet. Nå vil han bidra til å gi Røde Kors og årets TV-aksjon et ansikt. Vise at det er enkelt mennesker bak de store tallene.

– Det er vanskelig å komme inn i mange av områdene i mitt hjemland. Røde Kors gir likevel ikke opp å få fram nødhjelp. De fortjener respekt, sier Juma.

Han er fra Kabbasin, der det bor cirka 20.000 mennesker. Nærmeste større by er Al-Bab, begge i Aleppo-provinsen der byen med samme navn, er hovedstad for guvernementet Aleppo. Her bombes det nå.

– Innbyggerne i Kabbasin lider fordi ISIS har stengt grensene slik at ingen får passere, ikke engang offentlig ansatte får reise til Aleppo for å hente lønn. Arbeidsledigheta er høy og folk har lite penger. Det finnes ikke strøm, tilgang på mat, vann og helsetjenester er vanskelig. Telefonforbindelse eksisterer ikke, forteller Juma Ali.

Det finnes internettkafeer.

– De er kontrollert og overvåket av ISIS-soldater. Når folk snakker sammen tør de ikke snakke fritt. Det kan være svært farlig, fortsetter Ali.

Røde Kors beskriver også situasjonen som desperat, i flere av byene og på landsbygda i nord. Røde Kors anslår at 10,8 millioner mennesker er drevet vekk fra sine hjem.

Det var for risikabelt for henne, og sparepengene holdt bare til en

Juma Ali flyktning fra Syria i Rana

Juma Alis kone ble igjen i hjembyen deres, sammen med øvrig familie, da Juma Ali dro.

– Vi bestemte at jeg skulle flykte alene. Det var for risikabelt for henne, og sparepengene holdt bare til en. Planen var å få familiegjenforening slik at kona mi kunne komme trygt etter, forklarer Juma Ali.

Menneskesmuglere fikk ham over grensa til Tyrkia – mot betaling. Nye smuglere tok penger for plass i en gummibåt fra Tyrkia til den greske øya Samos. Derfra kom han seg til Athen og så videre fra land til land før Juma Ali til slutt kom til Oslo med tog. Flukten tok to uker.

– Som lærer tjente jeg bra, og jeg ga også privattimer. Uten sparepenger ville det ikke vært mulig å flykte. Jeg kom meg også ut i siste liten. Nå har ISIS stengt grensene helt, sier han.

I tillegg til Syria, skal Røde Kors bruke pengene fra TV-aksjonen i Libanon, Sør Sudan, Afghanistan, Myanmar, Somalia, El Salvador, Guatemala og Honduras. En del skal også hjelpe flyktninger i Norge.

Juma Ali følger nøye med på det som skjer i hjemlandet. Den syriske frie armeen nærmer seg Kabbasin. .

– Jeg er bekymret for kona mi, søstera mi, foreldrene mine. Venner og folk jeg kjenner er blitt drept i denne krigen, sier han stille.

Innsamlingsaksjonen vil bidra til at flere mennesker i krig- og konfliktområder får livsviktige medisiner, helsehjelp, rent vann og mat. Hvert bidrag er med på å redde liv, melder Røde Kors.

Denne nasjonale dugnaden bekrefter opplevelsen Juma Ali har.

– Jeg vil takke alle nordmenn jeg har møtt. Dere er et vennlig folk med gode verdier. Jeg håper en dag å kunne gjøre gjengjeld for godheten jeg er blitt møtt med, sier Juma Ali.

Fakta

  • Borgerkrigen i Syria brøt ut i mars 2011. Opprørerne var inspirert av den arabiske våren, men president Assad og hans regime svarte med rå vold. Opprøret gikk raskt over til regulær borgerkrig, som har vart siden

  • Røde Kors ønsker å bruke pengene fra TV-aksjonen i seks geografske områder som er herjet av krig, konfikt eller vold: Syria, Sør-Sudan, Afghanistan, Somalia, Myanmar og Mellom-Amerika.

  • I tillegg skal noe av midlene brukes til å bistå fyktninger som har kommet til Norge

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken