To banker går inn med totalt 10 millioner kroner til Vitensenteret

Ordførerens julefrokost med næringslivet i Rana kommune. Spektrum var fullsatt. Vitensenteret fikk den største julegaven med 10 millioner fra de to lokalbankene.

Ordførerens julefrokost med næringslivet i Rana kommune. Spektrum var fullsatt. Vitensenteret fikk den største julegaven med 10 millioner fra de to lokalbankene. Foto:

Av og
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Dette kom fram under Ranaregionen Næringsforenings julefrokost.

Helgeland Sparebank gir seks millioner kroner til Vitensenteret.

Videre går Sparebank1 Nord-Norge inn med fire millioner kroner.

Administrerende direktør i Helgeland Sparebank, Hanne Nordgaard, sier de også har gått inn på eiersiden.

– Bakgrunnen er at vi har et samarbeid på Helgeland, og vi har kunnskap. Dette senteret skal gi grobunn for nysgjerrighet, gründerskap, og innovasjon. Dette handler om å ha et godt opplevelsestilbud på Helgeland, slik at folk har lyst til å flytte hit og bli her, sier hun og legger til at dette i sum er et kinderegg for det de ønsker å stå for.

Konserndirektør for Helgeland og Salten, Trude Glad, sier de gir pengene gjennom Samfunnsløftet til Sparebank1 Nord-Norge, hvor de fikk 10 000 innspill fra nordlendinger om hva de skulle bruke overskuddet sitt på.

– Vi ble bedt om å satse på ungdommen, gi ungdommen kunnskap og bolyst. Alt dette og mye, mye mer skal Vitensenteret bidra med i hele Nordland, sier hun.

Vitensenteret på Mo har tidligere fått lovnader om inntil 7,5 millioner kroner fra Nordland fylkesråd. Rana kommune har også satt av 3,5 millioner kroner per år i driftstilskudd.

Jobber med innholdet

Arbeidet med å etablere et vitensenter i Nordland ble startet for tre år siden. Bjørn Audun Risøy i Kunnskapsparken Helgeland, sier prosjektet har vært et samarbeid mellom Mo Industripark AS, Rana utviklingsselskap, Rana kommune, Nord Universitet, Helgeland Museum og Kunnskapsparken Helgeland (KPH). Nordland fylkeskommune deltok i forprosjektet.

– De siste måneden har vi også fått med oss over 20 andre bedrifter og partnere fra Helgeland på eiersiden og utstyrssiden. Vi er stolt og ydmyk over den støtten vi har fått og det samarbeidet vi har hatt, sier Risøy.

Torbjørn Aag i KPH, sier Vitensenteret Nordland er et spleiselag mellom næringsaktører og lokal samfunn. Og at de 10 millionene vil bli brukt på moderne interaktiv utstyr som skal visualisere det som er profilen til Vintensenter Nordland.

– Driftsmidlene er bortimot på plass, men nå trenger vi ha å ha på plass innholdet. Pengene fra samfunnsløftet og fra Helgeland Sparebank sine to stiftelser er avgjørende for at vi kommer oss et gigantisk steg fram, sier Aag.

Det er fortsatt er par steg igjen og det går på innhold.

– Vi har lokalene på plass, vi har et godt eierskap på plass, vi er i Nordland og det finnes ikke et Vitensenter her. Men vi trenger å dokumentere det matematikk- og naturvitenskapelige, og det realfaglige perspektivet, sier han og fortsetter:

– Vi må kunne dokumentere det og vise de installasjonene, og ha en god forankring til skolene og akademiene. Disse pengene skal brukes til det utstyret.

Bjørn Audun Risøy og Torbjørn Aag er optimistiske og har en ambisjon om å åpne Vitensenter Nordland i løpet av høsten 2019.

Artikkeltags