En lørdag hver måned vil Tor Jacobsen servere et portrettintervju over fire sider i Rana Blad. Det første portrettet, med Birger Øverdal, kommer i morgen.

– Gammel eller ung – det spiller ingen rolle – så lenge de har en historie å fortelle, sier Jacobsen.

– Hvordan føles det å "begynne" i Rana Blad igjen?

– Det er litt pussig. Men også artig å være tilbake i "faderhuset" hvor jeg har slitt mye, men også opplevd så mye artig. Det var som å hoppe utfor kaia og se om man kunne svømme da jeg begynte. For det var ikke hjelp å få av redaktør Lien. Han hadde ikke tid. Jeg måtte tilegne meg journalistikken selv, og leste lærebøker fra Amerika: "Det er ingen historie om en hund biter en mann. Hvis en mann biter en hund, derimot...", sier Tor Jacobsen, som la grunnlaget som skribent i provisoriske lokaler i Sentrumkjelleren – "soldatheimen" som tyskerne bygde under krigen.

Lenge etter oppnådd pensjonsalder er han still going strong, journalisten og forfatteren som opp gjennom årene har markert seg som en av dem som virkelig kjenner Mo i Rana fra innsida. Som har skrevet et tjuetall bøker – de fleste med lokalhistorisk innhold – vært en foregangsmann for naturlig talespråk i NRK og har sterke meninger om alt som skjer i heimbyen. Boka "Smeltedigelen" er nærmest blitt et oppslagsverk om det moderne Rana, og er også blitt navnet på et kulturarrangement av høy klasse. Han er et oppkomme av historier, og mistenkes for å kjenne folk fra hvert eneste hus i Rana og store deler av Helgeland. I hvert fall dem som har bodd her ei stund.

Historie og språk er noe han alltid har hatt interesse for. Gjennom sine mange fødselsdagsintervjuer med 80-90-åringer i Rana Blad fikk han en ballast som i ettertid har gitt stort utbytte.

– Som for eksempel gamle Eilertsen som arbeidet på Storforshei i 1904, sier han.

– Og nå blir det portrettintervjuer i Rana Blad. Blir det bare med gamle folk?

– Det blir med folk som har noe å fortelle. Alder har ingen betydning, sier Tor Jacobsen.

* Les hele intervjuet med Jacobsen i dagens Rana Blad. Og hans første intervju kan du lese i morgendagens avis.