Gå til sidens hovedinnhold

Kommuneoverlegen må i fengsel

Artikkelen er over 4 år gammel

[AVISA NORDLAND] Kommuneoverlegen i Rødøy, Olav Ovaa, er nå i en enstemmig dom i Stavanger tingrett dømt til fengsel i ett år og tre måneder etter en voldsepisode på utestedet Hall Toll natt til søndag 1. november 2015.

Aktor hadde lagt ned påstand om fengsel i ti måneer, noe dommerne mente ikke var strengt nok.

– Etter en konkret og samlet vurdering skjerper retten fengselsstraffens lengde forsiktig, skriver tingrettsdommer Inge Bjørn Eidem i dommen.

Ovaa sto også tiltalt for å ha brutt veitrafikkloven og for å ha kjørt i beruset tilstand etter å ha røykt hasj, skriver Avisa Nordland.

Alle de tre forholdene ble funnet bevist av retten, som i tillegg nå har fratatt Ovaa førerkortet i 12 måneder.

Han må også ut med 75.000 kroner i oppreisningserstatning til fornærmede og 50.000 kroner til dekning av saksomkostninger.

Truet vitne

Under hovedforhandlingen kom det ifølge et vitne fram at Ovaa hadde tilbud penger for å vitne til fordel for ham.

De hun i første omgang nektet å være med på dette, fortalte hun at han ble rasende og at han ved et tilfelle skal ha slått tre ganger så hardt i veggen at det ble hull i veggplatene.

Et annet vitne bekreftet en slik episode og forsøket på bestikkelse overfor retten.

Kvinnen har siden avgitt ny forklaring til politiet.

Les også

Kommunelege risikerer å måtte betale klekkelig erstatning i voldssak

Les også

Hill-Marta gjør det klart det er kommunens ansvar å finne ut av legefloken

 

Les også

Voldstiltalt kommuneoverlege i Rødøy går ut i permisjon

Les også

Kommuneoverlege i Nordland tiltalt for grov vold: – Knuste ansiktet med knyttneve

 

For dette og et annet tilfelle er Ovaa etter det AN erfarer under etterforskning, mistenkt for vitnepåvirkning. Det er fremdeles ikke tatt ut siktelse mot Ovaa i denne saken.

Sikkerhetssjef

Under rettssaken kom det også fram at Olav Ovaa er sikkerhetssjef, Seregant at Arms, i 1%-klubben Saturarah MC i Stavanger.

Dette innebærer at han blant annet har hatt ansvaret for å holde disiplin blant medlemmene. I retten kom det fram at han ved en anledning hadde slått ned et av medlemmene i klubben, noe Ovaa ifølge dommen bekreftet som en reaksjon på at vedkommende hadde gjort seg fortjent til det ved å fornærme en kvinne.

Retten uttaler at:

«Satudarah MC er en internasjonalt organisert gruppe hvor medlemmene bevisst og åpent viser forakt for lov, sannhet og rett».

Eksempler på denne typen forakt ble lagt fram for retten i form av dokumenter og forklaringer fra fem av vitnene.

Ovaa jobbet ifølge dommen en turnus der han jobbet tre uker i Rødøy, og at han deretter tok med seg kommuneoverlegeansvaret i sine toukers friperioder i Stavanger.

Nektet straffeskyld

Ovaa nektet under hovedforhandlingen straffeskyld både for å ha kjørt i hasjrus og for å ha slått ned fornærmede, noe retten ikke trodde ham på.

Men skal ifølge dommen skal han ha uttalt seg slik i retten: «Folk gjør dumme ting i rus, og de gjør æ og».

Retten fant etter flere vitneforklaringer det bevist at det var han som uprovosert slo fornærmede så hardt med knyttet neve at han fikk hjernerystelse og brudd i kinnben, neseben, øyehulen og kjeven. Fornærmede ble etter hendelsen innlagt og operert på sykehuset samme natt og var deretter sykemeldt i to uker.

Dro til Budapest

Avslutningen av rettssaken ble utsatt fra 28, oktober til 19. november, blant annet fordi to vitner ikke dukket opp.

Og da retten ble satt igjen, var Ovaa i Budapest, der han hevdet å ha blitt syk under en operasjon der han skulle fjerne ei tatovering. Han ba derfor om en nye utsettelse gjennom sin advokat.

Dette ble avvist av retten med henvisning til at Ovaa hadde dratt til Budapest av egen fri vilje til en operasjon han burde ha forstått innebar slik risiko.