Røssvoll kirke 50 år

Artikkelen er over 14 år gammel

RANA: Søndag er det jubileumsgudstjeneste i Røssvoll kirke. Da feirer «Anne Marie kirken», som den egentlig heter, sitt 50-å rs jubileum. Og denne kirken har en meget spesiell historie.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Historien om Anne Marie kirken er historien om et folk i ei bygd, som hadde et sterkt ønske om ei egen kirke. Historien strekker seg tilbake til 30-tallet, da en gravlund ble anlagt på Røssvoll.

- Folket i bygda begynte da å snakke om at de også ville ha ei egen kirke plassert ved gravlunden. De hadde naturlig nok ikke penger til å bygge ei kirke, derfor begynte de med å samle inn penger til ei kirkeklokke, som da en gang i framtida skulle få plass i kirken, forklarer kirketjener Ann-Helen Svartisdal.

Et spleiselag mellom kommunen, Skonseng ungdomslag og Skonseng kvinneforening resulterte i at klokken ble innkjøpt og den befinner seg den dag i dag i tårnet på Røssvoll kirke.

Nedsatt komité

I 1938 ble det startet ei kronerulling til det framtidige kirkebygget på Røssvoll. Denne kronerullinga pågikk i mange år. Og kanskje var det denne som førte til at det på et møte på Skonseng skole, rett etter krigen, ble nedsatt en komité. Prost Widsteen var til stede på dette møtet og satt også i denne komitéen, som i tillegg bestod av Olea Henningsen, Karoline Sandhei, Lars Rufsvoll, Albert Skogmo, Gjert Strandjord og Per Dalberg. I tillegg til disse igjen ble det valgt noen representanter ute i distriktene: Nils O. Gullvik, Thora Dreyer, Lars Storsteinhaug og Ole Fagerdal.

Av alle disse personene er det i dag bare Olea Henningsen og Nils O. Gullvik som er i live. Gullvik var en av dem som etter møtet i 45 fikk i oppgave å forsøke å samle inn penger i sitt distrikt, som var Langvassgrenda.

- Og det var ikke så enkelt, siden de fleste i Langvassgrenda var Frikirkefolk, minnes Gullvik.

- Men vi fordelte arbeidsoppgavene mellom oss og dette var en av mine oppgaver og den måtte jeg selvfølgelig gjøre så godt som jeg kunne, forsetter den gamle fergemannen på Langvatnet, Nils O. Gullvik.

Professor Bosse

Andre igjen jobbet mot det offentlige for å prøve å finne midler. I jubileumsskriftet kan en lese at Røssvoll, som en følge av dette arbeidet, ble en av to kirker i Hålogaland som den tyske professor Ewald Bosse hadde bestemt seg få å gi penger til. Den andre kirken lå i Digermulen i Lofoten.

Foruten en meget sjenerøs pengegave på 31.419,14 kroner ga også professor Bosse en rekke andre gaver til Røssvoll kirke: Prekestol, altertavle, utskåret ramme rundt altertavlen, to forgylte alterstaker, døpefont, kirkeharmonien, døpefat, kalk, desk og særkalker, to lysestaker i sølv, to kirkeengler og en lysekrone. De to kirkeenglene er forøvrig meget gamle. Sannsynligvis er de fra 600-tallet.

Selve reisingen av kirken kostet 200.000 kroner og dette var det kommunen som stod for.

Årsaken til at kirken også går under navnet Anne Marie kirken er at professor Bosse dedikerte dette kirkebygget til sin mor, som het Anne Marie Bosse. Det henger forøvrig et maleri av henne i Røssvoll kirke.

Celebre gjester

Førstkommende søndag er det Jubileumsgudstjeneste med mange gjester. Gullvik er naturlig nok en av gjestene.

Biskop Øystein Larsen, prost Reidar Knapstad, sokneprest Torgils Aurdal og kapellan Einar Bondevik deltar alle i Gudstjenesten.

- Jeg synes det er veldig artig at det settes et lokalt preg på denne Gudstjenesten, blant annet ved at musikerne og sangerne som skal bidra er fra dette området. Det skal også være dåp denne søndagen, forteller sokneprest Torgils Aurdal.

- Det blir nok en ekstra spesiell dåp for de heldige?

- Vi får håpe og tro det, sier Aurdal.

Artikkeltags