Russisk hederspris til Mellemvik

Mottok MEDALJE: Den russiske viseutenriksminister Aleksej Mesjkov (t.v.) deler ut medaljen til Frode Mellemvik. Foto: MGIMO

Mottok MEDALJE: Den russiske viseutenriksminister Aleksej Mesjkov (t.v.) deler ut medaljen til Frode Mellemvik. Foto: MGIMO Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Direktør Frode Mellemvik ved Nordområdesenteret i Bodø er tildelt det russiske utenriksdepartementets «Medalje for internasjonalt samarbeid».

Dette er den øverste hedersbevisningen for internasjonalt arbeid som Utenriksdepartementet kan gi til en utlending, heter det i ei pressemelding fra Nordområdesenteret.

Under en seremoni i forbindelse med markeringen av 70-årsjubileet for MGIMO-universitetet nylig ble Frode Mellemvik hedret med det russiske utenriksdepartementets «Medalje for bidrag til internasjonalt samarbeid». MGIMO er Utenriksdepartementets universitet og et av Russlands mest prestisjetunge. Utmerkelsen ble overrakt av viseutenriksminister Aleksej Mesjkov.

Tett, langt samarbeid

Medaljen tildeles som belønning for aktivt samarbeid med Russlands utenriksdepartement for utvikling av bilateralt samarbeid, utbredelse av russisk språk og kultur, gjennomføring av prosjekter til støtte for landsmenn og andre konkrete tjenester. Den kan gis til både russiske og utenlandske borgere. Tildeling skjer etter vedtak av utenriksministeren.

Frode Mellemvik har vært sentral i oppbyggingen av samarbeidet mellom Norge og Russland innenfor høyere utdanning, først som mangeårig rektor ved Høgskolen i Bodø/Universitetet i Nordland (UiN) og seinere som direktør for Nordområdesenteret ved Handelshøgskolen i Bodø, UiN. Samarbeidet mellom UiN og MGIMO har vart i ti år, mens UiNs samarbeid med Det baltiske tekniske universitetet i St. Petersburg nå er inne i sitt 24. år.

Gjensidighet

Frode Mellemvik er meget overrasket over å få en slik ærespris, ikke minst på dette nivået.

Jeg er svært takknemlig. Tildelingen viser at det vi står for i samarbeidet med russiske institusjoner, verdsettes stort av russiske myndigheter, sier han.

Handelshøgskolen i Bodø ved Universitetet i Nordland er den akademiske institusjon i Norge som har det mest utstrakte samarbeidet med Russland, og samarbeidet preges av gjensidighet det vil si med felles masterprogram og felles forskningsprosjekter. Ingen universiteter i Norge har å mange russiske studenter som det Nordland har, og ingen sender så mange norske studenter.

Vi samarbeider også med næringslivet og øvrige institusjoner i Russland. Mye av samarbeidet er bygd opp ved hjelp av prosjekter og bidrag fra Statoil, Total, Rosneft, Innovasjon Norge, Utenriksdepartementet, Nordland fylkeskommune, Senter for internasjonalisering av utdanning og Forskningsrådet, for å nevne noen, sier Frode Mellemvik.

Han påpeker også at Kunnskapsdepartementets engasjement over år for å utvikle samarbeid med Russland har vært viktig for at Universitetet i Nordland skulle få til dette omfattende samarbeidet.

Artikkeltags