Gå til sidens hovedinnhold

Rystet Helgeland

Artikkelen er over 8 år gammel

Et jordskjelv med rundt 3,5 på Richters skala rystet Helgeland like før halv tolv. Kjente du skjelvet? Forklar hvordan skjelvet var der du er i kommentarfeltet under artikkelen.

Litt over klokken 11.30 begynte det å koke på sosiale medier etter at man både i Rana og Nesna kunne merke skjelv. Tormod Kværna ved NORSAR bekrefter at det har vært et jordskjelv. Skjelvet skjedde cirka en kilometer under havoverflaten.

- Episenteret er cirka 29 kilometer nord-vest for Nesna. Det målte rundt 3,5 på Richters skala og dette er merkbart for folk. Området der skjelvet har skjedd er sannsynligvis under vann, men dette betyr ikke noe for vannstanden i området. Det er for tidlig å si mer om skjelvet nå, sier Kværna.

Helgeland Arbeiderblad melder at man også i Mosjøen har merket skjelvet. Rana Blad har fått meldinger om at skjelvet også var merkbart i Sandnessjøen, mens Avisa Nordland skriver at det også rystet Røkland og Rognan.

I slutten av august i fjor var det også et jordskjelv i nærheten av Nesna. Episenteret ble registrert til tre kilometer vest/nordvest for tettstedet, og skjelvet målte 2,59 på Richters skala. Natt til lille julaften i fjor var det et skjelv i samme område som målte 1,72 på Richters skala. Dette skjelvet hadde sitt episenter 26 kilometer nord-nordøst for Nesna.

I august 2010 var det et jordskjelv på 3,5 som ble merket godt i Lurøy, Rana og Hemnes.

Mange kontaktet politiet etter dagens skjelv.

- Vi har ikke fått melding om noen skader i forbindelse med dette. Operasjonsentralen fikk en stor mengde henvendelser bare på noen få minutter. Ingen tvil om at mange ble redde og usikre på hva som skjedde, skriver Helgeland politidistrikt på sin Facebook-side.

- Eg bor på i Høgåsen, på Båsmoen. Her kjentes skjelvet ganske godt. Skjelvet merktes som en rystning som varte 3-4 sekunder, melder Willy Broks på Origo.

- Et stort dunk i huset, oppe i åsen på Halsøy. Kikket ut av vinduene, men så ingenting. Det dunker og buldrer og hyler i huset fra Alcoa av og til så jeg reagerte ikke så mye før min datter som bor på Remma ringte og spurte om jeg kjente jordskjelvet. Vi lurte litt på om det var sprenging på Rynes. Så melding fra Mjåvatn at koppene i huset der klirret i skapene, skriver Kari Synnøve Ørjevatn Brevik.

- Her på finneidfjord merket jeg det meget godt. Jeg bor ved jernbanen og merker godt når toget paserer,men dette var dobbelt så kraftig i forhold til toget, melder Birger Bulle Fedje.

- Her på Nesna kjente jeg ei kraftig risting i huset, alt av glass o.l. dirra i 20-30 sekunder før det gradvis avtok og jeg kunne høre/føle at det forflyttet seg bort herfra. En ekkel opplevelse, sier Krystelle Bredrup.

- Jeg jobber ved Nasjonalbiblioteket i Langneset og kjente tydelig risting i noen sekunder. Tenkte faktisk at dette kunne være et jordskjelv, melder Bitt Nancy Westgaard.

TIPS OSSSMS: 2005 kodeord rntips MMS: 2005 kodeord rntips E-post: tips@ranablad.no

Kommentarer til denne saken