Bru har rast ned i Saltdalselva - Miljøvernforbundet anmelder kommunen

Foto:

Av og
Artikkelen er over 3 år gammel

- Dette er dramatisk, sier ordfører Rune Berg (Sp).

DEL

[Avisa Nordland] - Det vi fryktet skulle skje har skjedd, sier fylkesleder i miljøvernforbundet.

- Vi kommer til å politianmelde Saltal kommune. Vi advarte om at dette kom til å skje, men ingen reagerte, sier fylkesleder Børge Torbergsen i Norges Miljøvernforbund.

Det er ei bru som går over elva ved Russånes som nå ligger i elva.

- Det skal ha skjedd i løpet av dagen, fortsetter han.

Saltdalselva er et vernet og anadromt vassdrag. Det er ei kjent lakselv.

- Vi advarte kommunen om brua i vinter, men da var det ingen som tok oss seriøst. Nå ligger den altså i elva, og nå koster det penger å få ryddet opp. Her ser vi resultatet av treghet i det kommunale og statlige systemet, og det er skremmende at det skal være slik i 2016. I tillegg er det midt i laksesesongen, nei, det er bare tragisk, sier Torbergsen til Rana Blad.

Kommunen påpekte at det var en privateid bru da Miljøvernforbundet tok opp saken, mens grunneier mente det var Statens vegvesens som var eier av brua. Vegvesenet mente på sin side at brua var privateid.

Avisa Nordland snakket med byggesaksbehandler Kjetil Stranda i Saltdal kommune i april. Da poengterte han at kommunen kan gripe inn i slike saker uavhengig av hvem eieren er.

– Saltdal kommune kan, enten etter melding eller på eget initiativ, dra på befaring og ved behov gjøre et vedtak på at brua skal rives, sa Stranda da.

Det ble ikke gjort.

- Det er tragisk at ting bare blir fortiet og dratt ut i tid. Dette kunne vært unngått, sier Torbergsen.

Uansett hvem som er eier av brua mener fylkeslederen det er Saltdal kommune som er ansvarlig, og at de bør ta merkostnadene dette fører med seg.

- De var klar over situasjonen og de burde handlet før katastrofen var et faktum, sier han opprørt.

Brua raste ned i Saltdalselva en gang i løpet av mandag, og Torbergsen fikk beskjed om tragedien fra vitner.

- Nå ligger det kreosotpåler, vaiere og masse annet skrot i et vernet lakseførende vassdrag. Det er rett og slett tragisk , sier han.

Ordfører Rune Berg (Sp) i Saltdal kommune understreker dramatikken i at brua raste.

- Nå ligger den i elva som et seil. Og det er dramatisk. Vaierne er stramme. Smeller dem av, kan det skje saker og ting, sier Berg til an.no.

Artikkeltags