Gå til sidens hovedinnhold

Samarbeider og mingler

Artikkelen er over 12 år gammel

I regi av Helgeland Nettverk setter helgelendinger i hovestaden hverandre stevne.

Malin Arntsen viser bilder av en grå og forfallen bygning uten glass, i det som skulle vært vinduene, på det store hvite lerretet.Hun og familien startet med å måke den falleferdige fjøset tom for møkk, for det var faktisk opprinnelig en fjøs med møkk-kjeller. Historien hennes om suksessbedriften Klokkergården i Rødøy griper tilhørerne.

Vi er på høstens store reiselivsmesse for Helgeland i lokalene til ærverdige Oslo Sjømanssforening i hovedstaden. Her møtes reiselivsaktører fra hele Helgeland til samarbeid og mingling, som dagens konferansier, Inger Gunn Sande fra Brønnøysund kaller det. Utflyttete helgelendinger har møtt opp for å se og høre og ta seg en prat med både utstillere og likesinnete.

Hjemlengsel

I et hjørne av lokalet sitter Hildegunn Nordum og Erna Hennie Øvergård fra utværet Lånan, med en "dunharpe" mellom seg. De viser hvordan renseredskapet for ederdun brukes. Det er denne dunen som blir til de eksklusive dundynene som kongen og dronningen fikk med seg fra besøket på Helgeland i sommer. Dynene selger de for 40.000-75.000 kroner! På spørsmål om hvem som kjøper luksusdynene, forteller Hildegunn Nordum at det er utflyttede vegværinger bosatt fra Trondheim og sørover.

Edderdundamene vekker hjemlengsel hos Sissel Mørch, som er en av tilhørerne og utflytta ranværing.

– Jeg lengter bestandig nordover, forklarer hun. Og det er klart jeg får hjemlengsel av å være her, forteller Sissel, som mer enn gjerne skulle bodd nordpå, men som peker på jobben sin som soneterapeut som årsak til at hun fortsatt bor i Oslo.

Gjestfrie ylvinger

Hallvard Holmen alias "Roy" i NRK-serien Himmelblå er en av foredragsholderne på messa. Han blir intervjuet på scenen av konferansieren Sande og forteller om hvordan han blant annet kom fram til karakteren Roy.

– Det er et tverrsnitt av folk jeg kjenner fra landsdelen, smiler han lurt. Latteren runger fra et lyttende publikum. Så forteller han videre at det også var viktig for ham å ikke drite ut denne karen med kjeledress og skinnlue. Hallvard snakker varmt om gjestfrie folk på Ylvingen som inviterte Himmelblågjengen hjem i sine egne stuer. Det er nok en av grunnene til at Himmelblågjengen følte seg så velkommen, og at serien nå skal utvides til enda flere episoder, mener han.

Bilder og smak

Fotograf Inge Ove Tysnes fra Sandnessjøen viser naturfotografier fra et Helgeland, på det store hvite lerretet, i vinterlig snø- og isdrakt og forteller om de to langbente tjeldene vi ser, som synes vannet er for kaldt i mars måned. Dønnes kirke i vintersol er et av de mange andre fotoene han viser tilhørerne og de andre messedeltakerne. Vår-, sommer- og høstfotografier av fjell og hav er andre motiver.

Sæterstad Gård i Hattfjelldal og Torghatten Camping har felles stand, hvor publikum blant annet kan smake på både brun og hvit geitost, varm- og kaldrøkt røye og kaffeost, alt laget i Helgelands-regionen.

– Hold dere hjemme

Jostein Pedersen, frilansjournalist fra Vega og bosatt i London er også her. Han oppfordrer rett og slett til at helgelendinger må holde seg hjemme når vi får besøk! Han viser til at fellesferien kanskje burde vært lagt til andre tider av året, da sommermånedene framover skal brukes til å vise fram Helgeland fra sin beste side. Jostein Pedersen peker også på viktigheten av å se på mulighetene som Himmelblåserien kan gi.

– Hadde Ylvingen ligget på Sunnmøre, ville sunnmøringene allerede sørget for å bygge tunnel dit, understreker han smilende.

Og en av dem som kanskje nettopp har utnyttet Helgelandskystens muligheter, er potetskreller og daglig leder av suksessbedriften Klokkergården i Rødøy, Malin Arntsen.

Til henne kommer nå blant annet stressa søringer for å kjøpe seg litt stillhet, som hun sier, og vil spise både kamskjell og fisk hos henne. I det som før var en fjøs med møkk-kjeller på ei øy nord på Helgelandskysten.