Samler troppene i protest

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

RANA: Selv om det er sendt ut politiske signaler om en forestående snuoperasjon i forhold til spesialavfallsanlegget, mener Dan Erik Kjellnø at det er viktig å markere motstanden. Fakkeltoget går som planlagt.

DEL

Kjellnø leder folkeaksjonen Stop Spesialavfallsanlegget, som torsdag kveld skal arrangere et fakkeltog for å belyse motstanden mot det planlagte spesialavfallsanlegget i byen. At SV og Liv Hauknes lørdag gikk ut i Rana Blad og sa at man vil snu fra ja til nei i forhold til dette anlegget, endrer ikke planene.

– Det er viktig å få synliggjort motstanden. Dette skal gi folk muligheten til å vise hva de mener, sier Kjellnø, som tror og håper på stor oppslutning.

– Engasjementet fra Ranas befolkning er i hvert fall stort, så jeg håper folk stiller opp, sier Kjellnø.

– Uforutsigbare

En annen grunn til at Kjellnø mener det er viktig med en markering, er det han kaller vinglete og uforutsigbare politikere.

– Den politiske behandlingen av NNEG-saken inneholdt jo opptil flere både baklengs og forlengs saltoer. Man sitter med et inntrykk av at mange ikke mener det de sier mens andre ikke sier det de mener, sier Kjellnø.

Folkeaksjonen hadde rundt 3.000 medlemmer, da den gikk i dvale etter at det ble stille rundt NNEG. Kjellnø innrømmer at man ble tatt litt på senga, da det dukket opp nye planer for et spesialavfallsanlegg.

– Vi planla en markering med gravøl. Den markeringen kommer, men litt senere enn vi trodde. At det har tatt tid å få apparatet opp og gå igjen skyldes at vi først ble forbauset over at det ble lansert nye planer, men satte vår lit til at dette uansett ville bli pålagt full konsekvensutredning etter loven. Da dette ikke skjedde, tok det av for oss.

Svevestøv

Debatten om Avfallsenergi AS har pågått samtidig med at svevestøvproblematikken har blitt viet mye oppmerksomhet. Kjellnø legger ikke skjul på at dette kan ha bidratt til å øke oppmerksomheten og også motstanden i forhold til spesialavfallsanlegget.

– Svevestøvsaken har dokumentert det vi har hevdet og trodd. Den har vist folk hvordan situasjonen er. Og for første gang i historien ser det ut til å hjelpe å åpne munnen og kritisere det som skjer i industriparken, sier Dan Erik Kjellnø, som gjennom hele prosessen har fastholdt at svevestøv og spesialavfallsanlegg henger sammen og ikke er to isolerte saker.

– Tror noen at det ikke vil komme noe som helst ut fra et spesialavfallsanlegg? Det bidra ytterligere til en forurensing vi allerede har altfor mye av.

Artikkeltags