Sår kirkestopp

Med «Deilig er jorden» sang pensjonistkoret Exsultate Nord-Rana menighet ut av Selfors kirke under årets seniorfest, som ble den siste kirkelige aktivitet i kirkebygget i regi av menigheten. Foto: Arne Forbord

Med «Deilig er jorden» sang pensjonistkoret Exsultate Nord-Rana menighet ut av Selfors kirke under årets seniorfest, som ble den siste kirkelige aktivitet i kirkebygget i regi av menigheten. Foto: Arne Forbord Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Julens seniorfest avsluttet et mangeårig kirkefellesskap på Selfors.

DEL

Høsten 1978 begynte Nord-Rana menighet å ta i bruk den katolske kirka på Selfors som bydelskirke for nærområdet. Opp gjennom årene har mange fått sterke følelser for kirkebygget og mange har deltatt i aktivitetene der. Nå er denne epoken i kristenlivet på Selfors historie. Kommunens leieavtale for kirkebygget er sagt opp og den siste aktiviteten før samlivsbruddet var julens seniorfest søndag 30 desember.

Heimløse

Jorid Bøen (90) synes det er rart at hun ikke lengre kan gå på møter og akiviteter ved Selfors kirke.

– Jeg vil savne møtene til dekka bord i kirkekjelleren, hvor det er pyntet med duker kirkeforeningen har samlet inn penger til. Vi blir nå litt heimløse, siden vi mister vår åndelige heim, sier hun.

Bøen vet nå at hun må dra til Ytteren kirke for å delta på menighetens aktiviteter og gudstjenester.

– Vi må vel bare belage oss på å bruke deler av trygda til en drosjetur, sier hun.

Som den første kirketjeneren i Selfors kirke, over en periode på 18 år, synes Ranveig Johansen den nest siste dagen i 2012 ble en vemodig dag.

– Det er sårt å flytte ut av kirka vi er så glade i, sier hun.

Flytter aktivitetene

I flere år har det vært kjent at den anstrengte økonomien til Rana kirkelige fellesråd kunne sette en stopper for leien av kirkebygget.

– Dette er en vemodig dag. Som fersk prest her i Nord-Rana var jeg med å ta i bruk denne kirka. Jeg har hatt konfirmantkull her fra 1979 til 2012. Det at en flytter herifra blir som når man mister noen man er glad i. Man sørger litt, men så må livet gå videre, sier sogneprest Torgils Aurdal.

Han er opptatt av at nå skal alt av aktiviteter menigheten har hatt på Selfors flyttes over til Ytteren kirke. Det gjelder gudstjenester, begravelser og andre kirkelige handlinger. I tillegg flyttes barnetilbudet «Lørdagsklubben» og den lokale speidergruppa.

– Vi må bare erkjenne at en epoke i livet til Nord-Rana menighet er over. Samtidig er det selvsagt rart å forlate dette spesielle kirkerommet, der man føler en står midt i kjernen av evangeliget. På veggene henger det 14 bilder om Jesus lidelse og død, mens altertavlen symboliserer oppstandelsen og lysbølgen, som presser bort mørket, sier Aurdal.

Kun katolsk igjen

Leder Søren Clausen i katolsk menighetsråd i Rana synes det er vemodig at et godt kirkelig samarbeid opphører. Samtidig betyr det at den katolske kirke igjen er herre i eget hus hele året.

– Det er en stadig vekst av katolikker, og da kan det være greit å ha et kirkebygg for selg selv. I dag er det et par hundre katolikker i Rana, sier Clausen.

Slik han ser det er den største utfordringen etter bruddet med Den norske kirke at man ikke lengre har de årlige leieinntektene fra kommunen.

Artikkeltags