Satser på gårdsmat

Elin og Torbjørn Orrhaug, sammen med sønnen Willy (2), i bakeriet.

Elin og Torbjørn Orrhaug, sammen med sønnen Willy (2), i bakeriet.

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

I nytt bygg til rundt tre millioner kroner bakes det lefser, kamkake, flatbrød og fjellbrød – og det lages pinnekjøtt og badsturøkt lammelår av villsau.

DEL

Elin og Torbjørn Orrhaug satser friskt på tradisjonsmat. Det var i august i fjor at de overtok Tustervatn bakeri, som mor til Torbjørn, Ella Bakken, drev i 15 år.

Nylig kunne de ta i bruk nybygget ved fjellgården Orrhaugen ved Røssvatnet. Et tømmerhus på om lag 190 kvadratmeter grunnflate – i to etasjer – hvor det er plass til et moderne bakeri og produksjonslokaler for kjøtt i første etasje. I andre etasje kan det med tida bli kafé/restaurant i det som allerede har fått navnet "Kamkakloftet" – med flott utsikt over Røssvatnet.

Moderne bakeri

I bakeriet er Ella Bakken i sving med å smøre krinalefse. Hun har en blanding av smør, sukker og kanel, som smøres raust på lefsene. Røra til krinalefsene består av hvetemel, egg sukker, melk, fløte og hjortetakksalt. Mønsteret på lefsene blir laget av "krina" i metall – og kan se forskjellig ut, alt etter hvem som lager lefsene.

– Dette er mønsteret mamma brukte, forteller Ella, som har god trening i å bake lefser og annen tradisjonsmat. Blant de mest etterspurte produktene – i tillegg til kamkaka og krinalefse, er kvitlefsa (også kalt blanklefse, storlefse, rylefse eller knikkarlefse/gnekalefse). Det er ei eksklusiv lefse som hører julekvelden til. Ryet på lefsa består blant annet av råmelk, som gir lefsa sitt blanke og hvite utseende.

– Bakeriet er bare helt perfekt. Her er det lyst, reint, nytt og fint. Her er det lagt opp til skikkelige vaskemuligheter, garderober – og alt. Jeg hadde sluttet om vi måtte flytte ned til gammelbakeriet, slår Ella Bakken fast.

Egentlig er det tre ansatte i bakeriet. Men en lokalt ansatt fra Bleikvasslia har akkurat nå svangerskapspermisjon. De to andre er fra Litauen.

– Vi holdt på i et halvt år for å få tak i folk. Det var ei utfordring vi ikke hadde regnet med, sier Torbjørn og Elin Orrhaug.

Matkultur

Tradisjonsmat er svært etterspurt. Ikke minst i tida før jul.

– Det er artig å ta vare på tradisjonene, sier Elin Orrhaug, som forteller at de til nå ikke har hatt nok produksjonskapasitet til å dekke etterspørselen etter lefser og kamkaka. Det egenkomponerte fjellbrødet er også etterspurt. Det er en variant av kamkaka, men bakt på grovere mel.

– Fra gammelt av ble kamkaka bakt på grovt mel, forteller Elin.

Torbjørn har kurs i mattrygghet fra Høgskolen i Nord-Trøndelag.

– Jeg er glad for at jeg tok det før vi startet opp, sier han. Både Torbjørn og Elin går for tiden på matkulturstudium ved Høgskolen i Nesna, og synes det er interessant å vite mer om hvordan folk tok vare på maten fra gammelt av.

– Kamkaka har røtter tilbake til vikingtida, forteller de.

Kvalitet

Nybygget til ca. 3 millioner ser ut til å fungere svært bra. Her er bakemaskin og eget "heveskap", og store fryserom til de ferdige varene. Kjøttproduksjonen er adskilt fra bakeridelen, og hygienen blir tatt på alvor.

De har i tillegg etablert et eget driftsselskap, slik at de totalt har investert ganske mye i nye arbeidsplasser på Torbjørns heimplass.

– Vi har fått god hjelp fra positive støttespillere – og også fra Innovasjon Norge. Det har vært avgjørende i en slik fase. Noe vi er veldig glade for, sier de.

Ved Orrhaugen satser de på kvalitetsvarer.

– God kvalitet er viktig. Og gode råvarer. Vi bruker de beste råvarene, selv om de koster noe mer. Vi kan konkurrere på kvalitet – ikke på pris, slår Torbjørn Orrhaug fast.

Produksjonen av sau oppfyller kravene til økologisk landbruk. De har også planer om å legge om bakeproduksjonen til økologisk drift.

Artikkeltags