Satte i gang bilbrann foran skoleelever

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

HEMNES: Mens små unger passerte på vei hjem fra skolen, fyrte lokalpolitiker Øystein Meier Johannessen på sin gamle bil utenfor rådhuset til Hemnes kommune i Korgen. Politikerkollegaer er sjokkert over at han kunne utsette små unger for en slik fare.

DEL

Klokka 14.10 smalt det kraftig to ganger utenfor rådhuset til Hemnes kommune. Da hadde den folkevalgte lokalpolitikeren Øystein Meier Johannessen fra Samfunnspartiet tent på sin gamle Mercedes på plenen utenfor rådhuset, tett inntil den kommunale veien og fortauet. Brannen ble påsatt ti minutter etter at elevene ved Korgen sentralskole hadde begynt å gå hjem. En hel del passerte på fortauet på den andre siden av gaten. Brannstifteren gjorde i starten ingen ting for å stoppe trafikken forbi rådhuset eller holde elevene på behørig avstand. I stedet betraktet han bare sitt verk. Først etter at ansatte på rådhuset ble klar over de unge tilskuerne og begynte å stoppe trafikken, skjønte Meier Johannessen det var behovet for å holde folk unna.

Politisk ytring

Lokalpolitikeren kaller påtenningen en politisk ytring for å markere motstanden mot Israels okkupasjon av Palestina og USAs støtte til Israel. Framme på den brennende bilen hadde han hengt opp det israelske og amerikanske flagget. Ved siden av bilen hang det en banner med en arabisk påskrift.

– Der sto det "Hellig krig vil fortsette så lenge Israel okkuperer Palestina. Av jord er du kommet, til jord skal du bli", forteller Øystein Meier Johannessen.

Grunnen til at aksjonen kom under kommunestyremøtet tirsdag var at hans interpellasjon om kommunens forhold til Israel skulle realitetsbehandles. Lokalpolitikeren fra Samfunnspartiet ønsket å få kommunen og dets innbyggere til å boikotte alle israelske varer og tjenester inntil okkupasjonen av Palestina er over.

– Denne brannen er en installasjon og en politisk ytring beskyttet av ytringsfriheten. Bilen sammen med bannerne og noen dukker kan stå her på plenen som et kunstverk, siden det lenge har vært etterlyst en lokal skulpturpark, fortsetter han.

Videre poengterer han at aksjonen ikke satte noen liv i fare ved at han hadde åpnet lokket til bensintanken slik at den ikke skulle eksplodere.

– En brennende bil er ikke noe problem. Jeg skjønner ikke at de andre politikerne blir så skremt. De opptrer som en misjonsforening, sier lokalpolitikeren, som hevder at ingen ble skadet i Paris da det ganske nylig brant over 500 biler der.

– Jeg er en anarkist og tillater meg å se verden på en annen måte enn menigmann. Egentlig hadde jeg planer om å legge dynamitt eller en bombe inn i bilen, men jeg kuttet det ut siden faren for skader da ville vært for stor, sier han, mens han poengterte at han utsatte sin aksjon i en og en halv time for å vise respekt i forhold til en begravelse fra Korgen kirke.

Raskt på plass

Korgenavdelingen til Hemnes brannvesen kom til brannstedet knappe fem minutter etter at kommunen hadde meldt inn om hendelsen. Effektive røykdykkere fikk raskt kontroll over situasjonen og slukket brannen.

– Dette var en småfarlig jobb, sier utrykningsleder Terje Nilsen.

Han viser til at det bak i bilen lå bokser som eksploderte av varmen.

– Disse boksene smalt med unger som tilskuere. Det er bra ingen kom til skade, sier han, som karakteriserer hele bilbrannaksjonen for usmakelig.

Rådmann Frits Bakken var sjokkert og rystet over opptrinnet til den folkevalgte politikeren.

– Dette er helt klart en kriminell handling. Å tenne på en bil er ille. Det blir ekstra ille av at det skjer mens mange elever passerer forbi på vei hjem fra skolen. Denne brannen var en fare for omgivelsene, sier Bakken.

Han synes alvorlighetsgraden styrkes av at handlingen skjer av en folkevalgt person.

– Måten dette skjedde på er en skam for kommunen, fortsetter Bakken, som er glad for at ingen ble skadet.

Bør trekke seg

Ordfører Kjell-Idar Juvik mener handlingen synliggjør at Meier Johannessen har null respekt for kommunestyret og resten av politikerne der.

– Jeg er målløs over denne handlingen. Vi ante at noe var i gjære. Han hadde jo annonsert en demonstrasjon gjennom en annonse i lokalavisa, men ingen hadde trodd at han ville gå så langt som å brenne en bil, sier Juvik.

Han mener tiden er overmoden for at lokalpolitikeren trekker seg stille tilbake fra den lokalpolitiske arenaen gjennom å søke permisjon for resten av funksjonstiden.

– Det som opprører meg er at han ikke ser at han har handlet galt. Dette var grunnen til at gruppelederne for de politiske partiene bestemte seg for å avslutte møtebehandling i protest mot den forakten politikeren fra Samfunnspartiet hadde vist resten, sier Juvik.

Han regner med at denne handlingen på en eller annen måte vil få følger for initiativtakeren.

Varaordfører synes det hele er kjempetrist og trasig.

– Langt på vei er dette en terrorhandling. Jeg har egentlig ikke ord for hvor grovt dette er, sier hun.

Brannaksjonen utenfor rådhuset i Korgen er ikke Meier Johannessens første politiske stunt. Den 5. september ble den samme bilen benyttet ved et såkalt bombestunt utenfor NRKs lokaler på Marinlyst i Oslo. Det utløste full bombealarm. For denne handlingen ble han dømt til 30 dagers ubetinget fengsel i Oslo tingrett. Denne kjennelsen har han anket og ankesaken skal opp for behandling i lagmannsretten like før jul.

Artikkeltags