Satte lys på psykisk helse

Helen Langseth hadde det øverste ansvaret for å få fakkelen fra A til B. Foto: Hedda Hiller Koteng

Helen Langseth hadde det øverste ansvaret for å få fakkelen fra A til B. Foto: Hedda Hiller Koteng

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Verdensdagen for psykisk helse ble på Nesna storstilt markert med en fakkelstafett fra toppen av Sjonfjellet ned til hurtigrutekaia.

DEL

Det var ordfører Ronny Sommerro som løp den første etappen med fakkelen som ble påtent av brannkorpset på Sjonfjellet. Derfra gikk ferden via noen spreke spinningdamer som fraktet fakkelen ned til bunnen av fjellet. På sin ferd inn mot sentrum ble fakkelen båret av ikke mindre en 15 bedrifter, lag og foreninger.

Markeringen har fenget bredt og Høgskolen i Nesna, Huske sanitet, Nesna sanitet, Speideren, Nordlys 4H, Nesna skytterlag, politiet, LPP Nesna, Paddelklubben, Nesna Mottak var bare noen av dem som sørget for å frakte ilden trygt inn til Nesna.

– Det er så bra at vi har fått til et så storstilt engasjement rundt psykisk helse! Det er så mange fordommer, skam og vanskelige følelser rundt dette, og det å se at det likevel er en sånn bredde i folk som stiller opp varmer, sier koordinator for fakkelstafetten, Helen Langseth.

Kreativitet i midnattssol

Fakkelstafetten ble til under et seminar på Lovund hvor Helen og kollegene ble slått av kreativitet i de sene nattetimer under midnattssolen. De tenkte umiddelbart at å lage en slik stafett var et godt steg på veien mot større åpenhet rundt psykisk helse.

– Det er jo en fin symbolikk i fakler. Lyset som vandrer og som lyser opp der det trengs større åpenhet. Dette er en verdensdag, og det er ikke lenger bare en dag for helsepersonell og pårørende. Psykisk helse har blitt et tema som engasjerer mange. Bare i jobben med stafetten har jeg hørt at diskusjonen har begynt å gå rundt psykisk helse. Det er godt å høre, sier Helen Langseth.

Musikk

Fakkelen ble tatt igjen av alle sine bærere på Kvithella. Derfra stilte også Nesna Hornmusikk mannsterke opp og fulgte fakkelen med musikk ned til hurtigrutekaia. Der ble det underholdning fra Mannskoret og Songlaget, før fakkelen igjen ble tatt hånd om av Nesnas ordfører, som fraktet den trygt over vannet til Lurøy. Derfra skal fakkelen vandre via Rødøy, Meløy og Gildeskål, før den til slutt ender opp i Bodø, 10 oktober, på selve verdensdagen.

– Jeg synes det ble ei markering helt etter vårt hjerte. Det å gå en god søndagstur som vi har gått i dag er noe av det mest helsebringende som finnes. Det burde alle gjøre, sier fakkelkoordinator Helen Langseth.

Artikkeltags