- Vi valgte denne bedriften, fordi de hadde den beste helhetlige løsningen vi var på jakt etter til den prisen vi ønsket å betale, sier IT-sjef Svein Arne Solbakk ved NBR.

Det Solbakk og hans IT-avdeling har handlet inn er noen svært store harddisker med gigantisk lagringskapasitet. De skal være en del av Nasjonalbibliotekets digitale sikringsmagasin, hvor man har en visjon om å bevare det digitaliserte materiale i et tusenårsperspektiv.

22 terrabyte

I dataverdenen er det slik at et utstyrs levetid er begrensa, og NBR må for hvert tredje år skifte ut og oppgradere sitt anlegg. Det er i forbindelse med en slik oppgradering at Alpha Systems fikk kontrakten. Den av lyst ut i hele EØS-området. Seks anbud kom inn, og to var lokale.

- Det nye anlegget har en fem ganger så stor lagringskapasitet, som de gamle lagringsdiskene. De er nå modne for skrothaugen, sier Solbakk.

I fortsettelsen forteller han at det er plass til hele 22 TB (terra byte).

- For å signalisere størrelsen på denne disken, så er en TB det samme som 1000 GB. I en GB er det 1000 MB, og på en Cd-plate er det plass til 700 MB, forklarer IT-sjefen.

- Selve maskinvaren og programvaren er levert av Hewlett-Packard, forteller selger Svein Nilsen.

Vil fylles opp

De nye store lagringsdiskene vil trolig bli fylt opp i løpet av de kommende tre årene, og i god tid før kapasitetsgrensen sprenges vil NBR sørge for å øke antallet stordisker.

- Siden vi har valgt å satse på løsningene til Alpha System, vil de bli brukt i forhold til utvidelser, sier Solbakk.

Han medgir at han synes det er morsomt at lokale IT-selskaper hevder seg og får denne typen kontrakter. Samtidig medgir han at firmaets lokalisering i nærmiljøet er praktisk for NBR.

- Det er nå en gang slik at det av og til oppstår problemer, og da er det kort vei til servicefolk, sier han.

I avtalen med Alpha Systems står det at responstiden maksimum er fire timer, og den gjelder 24 timer i døgnet og 365 dager i året.

Fjær i hatten

Selger Svein Nilsen synes det er morsomt at de har fått kontrakten med NBR, og han røper den betyr mye. I 2002 hadde selskapet en omsetning på 9,5 millioner kroner.

- Det betyr at denne kontrakten tilsvarer rundt en fjerdedel av det vi selger for på et år. Vi har grunn til å smile, sier Hansen.

I tillegg er det slik at NBR i dag benytter seg av det mest avanserte utstyret i landet for denne typen lagring av store mengder datainformasjon.

- Å ha NBR i sin kundeportefølje er i så måte en fjær i hatten for oss, avslutter han.